Vi ste ovdje
Home > Vijesti > Dijaspora > Bošnjačko nacionalno vijeće (BNV) uspostavilo saradnju sa Zemaljskim muzejom BiH, Muzejom Grada Sarajeva i Društvom arheologa 1894. iz Sarajeva

Bošnjačko nacionalno vijeće (BNV) uspostavilo saradnju sa Zemaljskim muzejom BiH, Muzejom Grada Sarajeva i Društvom arheologa 1894. iz Sarajeva

   U Glavnom uredu Bošnjačkog nacionalnog vijeća (BNV) u Novom Pazaru večeras je potpisan Memorandum o saradnji između BNV i Zemaljskog muzeja BiH, Protokol o saradnji između BNV i Muzeja Grada Sarajeva i Sporazum o saradnji između BNV i Društva arheologa 1894. iz Sarajeva.

Kako je rečeno tokom ceremonije, Bošnjačko nacionalno vijeće je kao najviše predstavničko tijelo Bošnjaka u Srbiji, u cilju razvoja i promocije bošnjačkog kulturnog naslijeđa, iniciralo saradnju s mnogim kultutnim institucijama i organizacijama u Bosni i Hercegovini.

Potpisivanjem akta o saradnji Zemaljskom muzeju BiH, Muzeju Grada Sarajeva i Društvu arheologa 1894. je određen konsultativno-participativni status u Vijeću.

BNV i Zemaljski muzej u BiH će ubuduće ostavrivati saradnju i međusobnu pomoć u projektima, a u cilju zaštite tradicijskih vrijednosti i bošnjačke kulture u Sandžaku, naučno-istraživačkih aktivnosti, izdavaštvu i objavljivanju zajedničkih publikacija te zajedničko organiziranje naučnih i drugih skupova, kao i edukativnih radionica.

V. D. direktora Zemaljskog muzeja BiH Mirsad Avdić je, nakon potpisivanja Memoranduma s predsjednikom BNV-a Sulejmanom Ugljaninom, rekao da se institucija na čijem je čelu može puno ponuditi i da je u BNV-u našla partnera s kojim će sprovoditi ozbiljne projekte.

“Iskustvo s kolegama iz Sandžaka i Muzeja Grada Sarajeva kazuje da smo sposobni izvesti ozbiljne zahvate, a naš je cilj da pojačamo svoje kapacitete i u skorom periodu izvedemo projekte od obostrane koristi”, poručio je Avdić na skupu u Glavnom uredu BNV-a u Novom Pazaru.

BNV i Muzej Grada Sarajeva će, kako je navedeno u Protokolu, zajedno raditi na očuvanju i promociji tradicije, kulture i pozitivne vrijednosti kulturno-historijskog naslijeđa. Muzej Sarajeva će BNV-u pomoći u organizovanju raznih naučnih skupova i manifestacija, staviti im na raspolaganje stručno osoblje, ponuditi pomoć iz muzeologije, arheologije, etnologije i historije.

Direktor Muzeja Sarajeva Mirsad Avdić je ukazao da bez temeljnih disciplina, kao što su arheologija, etnologija i antropologija, nema ozbiljnih istraživanja, poticaja i predstavljanja jedne etničke skupine. “Ovim memorandumom se omogućava da naš stručni rad ima veliku ostavštinu”, ocijenio je Avdić.

“Bez te tri temeljene nauke, ako govorimo o nekom društvu ili zajednici, nema temeljnog istraživanja. Pogotovo nas (Bošnjaka) koji želimo da se afirmišemo kao nacija. Godinama se afirmišemo kao nacija i taj proces bi trebalo da se zaokruži”, poručio je on.

Podsjetivši da je u Sarajevu 1894. godine održan prvi svjetski kongres arheologa i antropologa, predsjednik Društva arheologa 1894. iz Sarajeva, Adnan Muftarević je rekao da je ta organizacija pokrenula niz arheoloških projekata u Sarajevu i da svoje aktivnosti proširuje na region i Sandžak.

TEKST SE NASTAVLJA ISPOD OGLASA

“Sem istraživanja koja vršimo u Sarajevu i Bosni i Hercegovini, obavili smo arheološka istraživanja u Rožaju i idemo dalje sa Sjenicom, gdje ćemo vršiti istraživanja na staroj tvrđavi sultana Murata IV, sagrađenoj u 17. stoljeću. U njoj je bila i džamija i sve je to porušeno iza Drugog svjetskog rata. Ovo će biti veoma važan podsticaj i, nadamo se, od izuzetnog značaja i za BiH i Sandžak”, rekao je Muftarević.

Predsjednik BNV-a Suljeman Ugljanin je potpisivanje akta o saradnji sa institucijama i organizacijama iz Sarajeva ocijenio veoma važnim za Bošnjake, zbog toga što, kako je podvukao, Bošnjaci su jedini narod na Balkanu koji nije riješio svoj ustavno-pravni status.

“Mi Bošnjaci koji živimo u Srbiji i Crnoj Gori smo jedini ljudi koji su bili narod, a danas nemaju taj i nikakav status. Bošnjaci kao jedna od 21 nacionalne manjine moraju da ostvare svoja prava prilikom ulaska Srbije u EU. Prava koja su nam garantovana ustavom i zakonom moramo da uzmemo. Ne možemo biti narod, ako Bošnjaci imaju različito obrazovanje u BiH, Crnoj Gori, Sandžaku, Makeodniji…”, zaključio je Ugljanin, poručivši da je potrebno da se poveže jedinstven obrazovni sistem kod bošnjačkog naroda i da je večerašnji akt potpisivanja sporazuma sa sarajevski institucijama korak u tom pravcu.

Nakon potpisivanja sporazuma održana je i promocija knjige Mirsada Sijarića “Hladno oružje iz Bosne i Hercegovine u arheologiji razvijenoga i kasnog srednjeg vijeka”.

Na svečanosti su, pored vijećnika i predstavnika lokalnih samouprava Novog Pazara, Sjenice i Tutina, prisustvovali direkori škola i javni i kulturni radnici.

Akos.ba

Akos.ba pratite putem aplikacije za Android i društvenih mreža Facebook | Instagram | Twitter.

Top