Vi ste ovdje
Home > Vijesti > Vijesti iz zemlje > Bošnjački član Predsjedništva BiH: Izjave predsjednika Češke su opasne neistine bez ikakvog povoda

Bošnjački član Predsjedništva BiH: Izjave predsjednika Češke su opasne neistine bez ikakvog povoda

Član Predsjedništva Bosne i Hercegovine Bakir Izetbegović u cijelosti je odbacio izjavu predsjednika Republike Češke Miloša Zemana da bi zbog svog nacionalnog sastava BiH mogla postati baza terorističke organizacije ISIS, prenosi Anadolu Agency (AA).

Izetbegović je u današnjem saopštenju istakao da izjava češkog predsjednika nije utemeljenа na činjenicama i da je daleko od stvarnog stanja stvari.

Član predsjedništva BiH podsjetio je da je od 2012. godine do danas, na sirijsko-iračkom ratištu boravilo ukupno 240 državljana BiH te da je njih 54 prije odlaska na pomenuto ratište živjelo u dijaspori, uglavnom u zemljama zapadne Evrope, a najviše u Austriji.

Naveo je da se na sirijsko-iračkom ratištu nalazi 116 bh. državljana i da od ukupno 55 državljana BiH koji su se vratili s pomenutih ratišta, njih 44 se nalazi u BiH, deset u zemljama zapadne Evrope i jedan u zatvoru u Turskoj.

“Od 44 povratnika, njih 23 je pravosnažno presuđeno. Imajući u vidu navedene činjenice, jasno je da ne postoje nikakve realne pretpostavke da BiH može postati baza ISIL-a, kako to insinuira Zeman. Slično ranijim izjavama predsjednice Hrvatske Kolinde Grabar-Kitarović i ministra vanjskih poslova Austrije Sebastiana Kurza, Zeman bez ikakvog povoda i osnova plasira opasne neistine o državi BiH i posebno o Bošnjacima, muslimanima. Namjera tih izjava je da se evropska javnost zatruje lažnom predstavom o Bosni i Hercegovini, naročito o njenim građanima islamske vjere, kao o tobožnjoj sigurnosnoj prijetnji za Evropu”, piše u saopštenju Izetbegovića.

On dodaje da se radi o očitoj “ksenofobičnoj i islamofobičnoj kampanji određenih zvaničnika nekih srednjoevropskih država.”

“To nas podsjeća na neke slične izjave s kraja prošlog stoljeća, kojima su neki u Evropi opravdavali odsustvo intervencije kojom bi se spriječio genocid nad Bošnjacima i pokušaj da se Bosna i Hercegovina uništi. Bošnjaci, kao evropski narod, nikada se neće odreći dostignutih civilizacijskih vrijednosti koje baštine, ali ni svoje tradicije i vjere. Upravo su nas ta naša tradicija i vjera naučile da budemo tolerantni. Ni kada smo barbarski ubijani, ni kada smo doživjeli genocid, nismo posegnuli za osvetom ili ekstremizmom, nego smo istrajavali na civilizacijskim vrijednostima, na istini i pravdi”, podvukao je Izetbegović.

Dodao je da su se sve institucije Bosne i Hercegovine odlučno suprotstavile nasilnom ekstremizmu i terorizmu i u toj borbi vrlo uspješno sarađuju sa svojim međunarodnim partnerima.

“BiH je kao članica Koalicije za borbu protiv ISIS-a dala vrlo konkretne doprinose. BiH je prva država u regionu koja je učešće svojih državljana u stranim paravojnim formacijama i organizacijama proglasila krivičnim djelom. To je rezultiralo time da u 2016. godini nije bilo zabilježenih odlazaka na strana ratišta. Posebno glasni i konkretni u osudi svih vidova terorizma i nasilnog ekstremizma bili su upravo Bošnjaci. Bošnjački politički, intelektualni i vjerski lideri jasno su se ogradili od ekstremnih ideologija i osudili radikalizam i terorizam u Zajedničkoj izjavi o osudi terorizma i nasilnog ekstremizma od 4. decembra 2015. godine. Također, Islamska zajednica BiH se institucionalno suprotstavila pojavama ekstremizma i paradžematima koji su pokušali da rade van njenih okvira i mimo njenog ustava i tumačenja islama”, naveo je Izetbegović.

Na kraju je poručio da je evropskim “ksenofobima i islamofobima, umjesto što neosnovano optužuju BiH i Bošnjake, korisnije da pogledaju u vlastita dvorišta u kojima bujaju neonacizam i razne anticivilizacijske ideologije, i da se zapitaju šta to oni rade da se suprotstave tim retrogradnim pojavama”.

Mediji su jučer prenijeli da je češki predsjenik Miloš Zeman izjavio kako postoji realna prijetnja da ISIS nakon poraza u Siriji i Iraku napravi sebi zgodnu bazu za teroriste u evropskim zemljama, konkretno u Bosni i Hercegovini.

“Takva baza može da bude u BiH s obzirom na nacionalni sastav. Kada bi se upravo tamo koncentrisali ljudi koji bježe nakon poraza u Evropu, to bi bila opasnost”, kazao je Zeman u redovnom video intervjuu za češki tabloid “Blesk”.

Akos.ba

Akos.ba pratite putem aplikacije za Android i društvenih mreža Facebook | Instagram | Twitter.

Top