Vi ste ovdje
Home > Vijesti > Stipendije > Bošnjaci u Australiji: Inovativnim projektima protiv islamofobije i rasizma

Bošnjaci u Australiji: Inovativnim projektima protiv islamofobije i rasizma

Piše: Osman Softić

Dvanaesti novembar 2017. godine ostat će upamćen kao jedan od zanimljivijih datuma u novijoj povijesti bošnjačke i muslimanske zajednice u Australiji.

Toga dana obilježeno je tri godine od otvaranja Islamskog centra u Brisbanu, koju su izgradili Bošnjaci,  a uz pomoć njihove braće muslimana različite etničke pripadnosti koji žive u Brisbanu.

Bošnjačka zajednica u Brisbanu znatno je manja od zajednica u Sidneju ili Melburnu, koje su  ranije etablirane, ali je Islamski centar u Brisbanu, bez sumnje, jedan od najljepših u Australiji općenito.

Pored džamije koja je izgrađena u klasičnom stilu bosanske arhitekture naslijeđene iz osmanskog perioda, Centar, također, posjeduje biblioteku, administrativne prostorije i  restoran, salu za predavanja, ali i funkcionalno sportsko igralište.

Putovali i po pet sati

Manifestaciji je prethodilo tradicionalno “Veče Kur’ana” – kojem su prisustvovali brojne džematlije i imami iz Brisbana, ali i bošnjački imami iz drugih gradova Australije.

Mursel ef. Kozica, ovom je prigodom putovao pet sati avionom iz Pertha u zapadnoj Australiji, dok je hafiz Ensar ef. Ćutahija, stigao je iz džemata Penshurst u Sidneju, kao i glavni imam Jasmin ef. Bekrić.

Najzanimljiviji sadržaj manifestacije bio je nogometni turnir koji je privukao posebnu pažnju lokalne zajednice i medija, ali i predstavnika australijskih vlasti od općinskog, državnog do federalnog nivoa.

Bio je to neobičan i rijedak turnir između ekipe imama, s jedne, i selekcje tima Australijske federealne policije (AFP) i policije države Queensland.  Ovom neobičnom i zanimljivom događaju bili su nazočni najviši službenici Federalne policije, na čelu sa komesarom i zamjenicima, gradonačelnikom, federalnim parlamentarnim poslanicima te zastupnicima Parlamenta države Queensland.

Ekipa imama pobjedila je rezultatom 5:2.

Prisutnim gostima, kojih je bilo preko 500 , prigodnim govorima obratili su se Ian Stewart, policijski komesar Queenslanda, Graham Perrett, poslanik federalnog Parlamenta Australije, Duncan Pegg, državni poslanik Parlamenta Queenslanda, Kim Marx, vijećnik Općine grada Brisbana, Jasmin Bekrić, glavni imam Islamske zajednice Bošnjaka Australije i predsjednika Mešihata za Australiju, Ali Kadri, predsjednik Islamskog Vijeća Queenslanda.

Odlomak iz Kur'ana na kraju svečanosti proučio je imam Yusuf Peer, predsjedavajući Vijeća imama Queenslanda, a dovu je na arapskom i engleskom jeziku proučio imam Sifet ef. Omerović, bošnjački imam u Brisbanu, kojem pripadaju ogromne zasluge za organizaciju ove, ali i drugih svečanosti i projekata.

On je skoro deceniju uporno radio na izgradnji projekta i bodrio džematlije da ne odustanu od izgradnje ovog velelijepnog objekta, s kojim se ne može porediti ni jedna džamija u Queenslandu. Uistinu, ona s pravom predstavlja jedan od najljepših dragulja islamske arhitekture, funkcionalnosti i estetike općenito u Australiji.

Na svojevrstan način imam Omerović djelovao je i kao koordinator projekta izgradnje Islamskog centra koji je otvorio reisu-l-ulema IZ-e u BiH dr. Husein efendija Kavazović.

Programom je bio predviđen i govor ambasadora BiH u Australiji, Nj.E. Mirze Hajrića, koji je prethodno bio najavljen. Međutim, ambasador Hajrić se ispričao budući da iz zdravstvenih razloga nije mogao prisustvovati ovom značajnom događaju za Bošnjake i Islamsku zajednicu Australije.

Bošnjački islamski centar u Brisbanu prije nekoliko mjeseci, također, je bio domaćin sastanka grupe eminentnih akademskih stručnjaka, profesora sa Univerziteta u Melbourneu, članova AsiaLink Centra, grupe akademika koji djeluju u okviru organizacije kao mehanizam drugog traka diplomacije – između Australije i zemalja jugositočne Azije, a  koje su najbliži susjedi Australije.

Respektabilna zajednica

Predsjednik Bošnjačke Islamske zajednice Brisbana prisutnima se obratio prigodnim govorom u kojem je istakao značaj doprinosa Bošnjaka Queenslanda multikulturnom mozaiku ove australijske federalne države, istaknuvši kako je od male grupice iseljenika bosnjačka zajednica Queenslanda danas izrazla u respektabilnu etničku i vjersku zajednicu čiji pripadnici doprinose ekonomskom, kulturnom i društvenom životu Australije na svim nivoima.

Predsjednik bošnjačkog džemata u Brisbanu, Kemal Begić, naglasio je da je bliska suradnja institucija ovog džemata sa političkim institucijama države Queensland i Australije, uključujući i prijateljske odnose sa organima reda, zapravo garancija muslimanima da se neće tolerirati bilo kakvi islamofobični napadi na muslimane, kojih je posljednih godina u Australiji zabilježen značajan broj. Tome, dodao je, na simboličan način svjedoči prisustvo najviših funkcionera, kako političkih tako i sigurnosnih organa, koji su svojim zalaganjem tokom proteklih godina, dokazali svoju čvrstu opredjeljenost u provođenju zakona.

On je, također, istakao da se upće ne radi o sekuritizaciji Islamske zajednice i islama zbog globalnih političkih tenzija u kojima islam zauzima centralno mjesto, već o otovorenom dijalogu, saradnji i zajedničkom suprotstavljanju izazovima u interesu sigurnosti muslimana, njihovih institucija i širenju kulture dijaloga.

Glavni imam i predsjednik Mešihata Jasmin ef. Bekrić u svom je govoru istakao značaj multikulturalizma u Australiji i ambijenta dobrodošlice koji je omogućio puni razvoj građana BiH koji su u Australiji pronašli svoj novi dom.

On je naglasio umjereni karakter interpretacije islama koja se stoljećima baštini u BiH, bliske duhovne veze za Rijasetom u domovini, te komplementarnost islamskih vrijednosti etike, morala, suživota, međusobnog uvažavanja. Bošnjaci u Australiji vide novu domovinu, ali ne zaboravljaju zemlju svojih korijena, BiH.

Svojim aktivnostima, Islamska zajednica Bošnjaka Australije, i dijalogom sa državnim institucijama putem inovativnih projekata vjerske, kulturne, sportske, naučne i druge sadržine, Islamska zajenica Bošnjaka potvrđuje svoju visoku svijest i odgovornost za “očuvanje islamskog identiteta ali i bošnjačke tradicije”, gradeći imidž odgovorne islamske zajednice koja prerasta u sve značajniji faktor multikulturalnog mozaika Australije.

Islam postaje centralni faktor

Događaji poput ovog u Brisbanu, koji je savršenim engleskim vodila Dženita Balić, aktivistica bošnjačke zajednice i tužiteljica u Uredu državnog tužioca u Queenslandu. Ovo ukazuje na činjenicu i naraslu svijest da islam u Australiji više nije na marginama društva.

Naprotiv islam postaje centralni faktor u okviru kulture, političkog i društvenog dijaloga. Religija uopće, a islam posebno, danas se više ne guraju na margine društva i politike, već postaju ravnopravan učesnik dijaloga za unapređenje kohezije i društvene opstojnosti i mira u Australiji.

Svaki pokušaj marginalizacije islama i muslimana, što još uvijek preovladava kao naslijeđeni mentalni sklop iz ere ateizma  u svijesti velikog broja Bošnjaka, u Australiji nailazi na oštre reakcije državnih insitucija koje u islamu i muslimanima, sve više prepoznaju važnog partnera u izgradnji prosperitetne i miroljubive Australije, a bošnjačka zajednica Australije, zhvaljujući vrijednom radu njenih akivista, postaje sve više prepoznatljiva kao lider i važna poveznica među različitim kulturama i religijama.

ins.ba

Akos.ba pratite putem aplikacije za Android i društvenih mreža Facebook | Instagram | Twitter.

Top