Vi ste ovdje
Home > Kultura i tradicija > Književni kutak > Bošnjaci su obogatili svjetsku baštinu

Bošnjaci su obogatili svjetsku baštinu

Abdulah Skaka, pokrovitelj dodjele nagrade „25. novembar“

Čast mi je da Grad Sarajevo podržava i da smo dio projekta književne nagrade “25. novembar“. Ona je kreativan i vrlo važan doprinos izgradnji državotvorne i nacionalne svijeti u Sarajevu i Bosni i Hercegovini.

Historija našeg naroda i države je historija odbrane našeg kulturnog, posebno pisanog blaga. Naši su pisci, publicisti, autori, naučnici, umjetnici, intelektualci, cjelokupne nacionalne vrijednosti prečesto su bile meta otimanja, svojatanja, nerijetko sa namjerom njihove potpune degradacije i nestanka.

Ali, snaga i žilavost bosanskog čovjeka, njegove iskrene vjere i predanosti dobru za sve ljude, a čak one koji mu nisu uvijek željeli dobro – izrodila je nebrojene i neprocjenjive vrijednosti kojima se danas možemo i trebamo ponositi. Bošnjaci, Bosna i Hercegovina obogatili su svjetsku baštinu. Svijet to nekad cijeni više nego mi.

Djela autora koji su nagrađeni svjedočanstvo su jednom narodu i njegovoj neprolaznosti. Vrlo je važno i vrijedno što se ova nagrada vezuje za državni praznik Dan državnosti. Upućujem čestitke nagrađenima, ali i organizatorima. Jedan od njih Tvrtko Kulenović više nije sa nama, ali će njegovo djelo ostati prisutno.

Foto: Anadolija

Stav.ba

Akos.ba pratite putem aplikacije za Android i društvenih mreža Facebook | Instagram | Twitter.

Top