Vi ste ovdje
Home > Vijesti > Vijesti iz svijeta > Bošnjaci Makedonje krenuli za Srebrenicu povodom obilježavanja 20. godišnjice genocida

Bošnjaci Makedonje krenuli za Srebrenicu povodom obilježavanja 20. godišnjice genocida

Iz Skoplja za Srebrenicu kreće 50 osoba mješovitog etničkog sastava među kojima su Bošnjaci, Turci, Albanci, Torbeši i ostali

Organizatori kažu da se radi o mladim ljudima, studentima, intelektualcima i društvenim radnicima, koji na ovakav način želje obilježiti 20. godišnjicu od genocida u Srebrenici

 Udruženje za kulturu, zajedničke vrijednosti i održiv razvoj “Divan” iz Skoplja, večeras je organizirano krenulo iz Skoplja prema Srebrenici, gdje će se 11. jula obilježiti 20. godišnjica od genocida u ovom bosanskohercegovačkom gradu, javlja Anadolu Agency.

Kako kažu iz bošnjačkog udruženja “Divan”, odlaze u Srebrenicu, gdje će prisustvati dženazi u Memorijalnom centru u Potočarima. Iz Skoplja za Srebrenicu kreće 50 osoba mješovitog etničkog sastava među kojima su Bošnjaci, Turci, Albanci, Torbeši i ostali. Organizatori kažu da se radi o mladim ljudima, studentima, intelektualcima i društvenim radnicima, koji na ovakav način želje obilježiti 20. godišnjicu od genocida u Srebrenici.

“Motiv zbog čega smo se odlučili na put u Srebrenicu je što niko do sada od naših Bošnjaka i ostalih građana Makedonije nije oficijalno i organizirano otišao u Srebrenicu da na odgovarajući način obilježi genocid nad Bošnjacima, a posebno jer se sada navršava dvije decenije od genocida. Cilj nam je da na ovakav način podsjetimo na genocid nad nedužnim stanovništvom, s namjerom da se nikada, nikome i nigdje ne dogodi ono što se desilo Bošnjacima Srebrenice”, izjavio je Zećir Ramčilović, predsjednik udruženja “Divan”.

Bošnjačko udruženje građana “Divan” je Skupštini Makedonije dostavilo prijedlog rezoluciju za genocid u Srebrenici, za koju vjeruju da će biti prihvaćena.

“Naglašavajući važnost utvrđivanje potpune istine o izgradnji međusebnog povjerenja, stabilnog i trajnog mira, regionalne suradnje i eurointegracijskih procesa, smatramo od posebnog značaja da Skupština Makedonije prihvati naš prijedlog rezolucije za genocid u Srebrenici, koju smo u sriju, 8. jula 2015., dostavili Skupštini Republike Makedonije. Smatramo da će činom prihvatanja ove rezolucije, Republika Makedonija kao država ispoštovati svoje građane Bošnjake i na odgovarajući način obilježiti svaki naredni 11. juli kao Dan sjećanja na žrtve genocida u Srebrenici”, ističe Ramčilović.

Bošnjaci Republike Makedonije su još prije tri godine, počeli obilježavati 11. juli, kao Dan sjećanja na žrtve genocida u Srebrenici. Tim povodom, oni će sutra, odnosno 11. jula, u organizaciji Bošnjačke kulturne zajednice Republike Makedonije, organizirati takozvani Skopski marš mira, čime, kako kažu, žele iskazati poštovanje nevino stradalim žrtvama u Srebrenici i podsjetiti na najveći zločin u modernom svijetu.

Akos.ba

Akos.ba pratite putem aplikacije za Android i društvenih mreža Facebook | Instagram | Twitter.

Top