U Fokusu

Bošnjaci će doživjeti poraz na popisu stanovništva

Popis stanovništva, domaćinstava i stanova u Bosni i Hercegovini održat će se od 1. do 15. oktobra 2013. godine. Ovih dana na lokalnom nivou traje formiranje popisnih komisija i timova. Vrijeme popisa sve je bliže. Danas, tri mjeseca prije početka, imamo dovoljno pokazatelja da procijenimo rezultate i uspjeh  popisa stanovništva. Srbi, odnosno Republika Srpska potpuno kontrolira sve popisne procedure na svom terenu, uspjeli su nametnuti zakonska rješenja koja im potpuno odgovaraju, tako da će njihov rezultat biti očekivano dobar. Hrvatima odgovaraju sve popisne procedure i sva zakonska rješenja. I njihov rezultat očekivano će biti dobar.

I kako to skoro uvijek biva, kod nas Bošnjaka vlada totalni haos, mi ništa ne kontroliramo, a većina ili glavna zakonska rješenja nanose nam direktnu štetu.  U vrijeme pripreme i izglasavanja popisnih zakonskih procedura o sudbini bošnjačkog naroda odlučivali su političari, kao što je ministar Damir Hadžić, koji se svim srcem zalažu da se što više Bošnjaka izjasni kao Bosanci i slično, odnosno da dobar dio bošnjačkog naroda ode u red ostalih. Zato su u Parlamentu BiH i Vijeću ministara BiH  usvojeni zakoni koji su veoma štetni za bošnjački narod.

Uz štetne zakone postoji još niz faktora koji nagovještavaju da ćemo mi Bošnjaci doživjeti poraz na predstojećem popisu stanovništva. Bošnjačke političke stranke, naročito SDA, uopće se ne bave popisom stanovništva. Naši političari nemaju kad i ne žele trošiti svoje vrijeme i lahko stečeni novac na što efikasnije pripreme bošnjačkog naroda za popis stanovništva, za njih je borba za fotelje jedina preokupacija. O bošnjačkim intelektualcima odavno je sve rečeno.  Osim izuzetno rijetkih pozitivnih primjera, naš narod od svojih intelektualaca nema šta da očekuje.  O medijima se također nema šta reći. Bošnjaci nemaju nijedan jak medij koji bi sistematski pripremao narod za popis stanovništva.

Da nije interneta, Saffa i Preporoda,  vladala bi totalna medijska nezainteresiranost za popis stanovništva. Još nam ostaju nevladine organizacije. I ovdje je stanje veoma zabrinjavajuće. Iako dani veoma brzo prolaze, popis stanovništva sve  bliži, bošnjačke nevladine organizacije i udruženja nisu uspjeli napraviti jedinstven front za vođenje kampanje za popis stanovništva. Nažalost, postoje udruženja i organizacije koji popis stanovništva vide samo kao dobru priliku za prikupljanje donacija.  Ima udruženja i organizacija koji rade na pripremi našeg naroda za popis stanovništva, međutim, to je nedovoljno da bismo mogli očekivati pozitivan rezultat.

Uz sve navedene probleme, treba dodati i dušmanske snage koje svaki dan rade na zbunjivanju bošnjačkog naroda. Nažalost, bošnjački je narod dobrano zbunjen, veliki je broj onih koji ne znaju kako da se opredijele. Nema ih ko uputiti na pravi put, a uz to zbunjivači efikasno siju svoju smutnju.

Voljeli bismo biti optimisti. Međutim, kako možemo očekivati uspjeh pored svih propusta koji su evidentni? 

Ako se po popisnom “jutru” poznaje rezultat,  Bošnjaci će doživjeti poraz na popisu stanovništva!

autor: Ezher Beganović, saff.ba

 

Izraženi stavovi u tekstu su stavovi autora i ne odražavaju nužno i stavove portala akos.ba.

Povezani članci

Back to top button