Vi ste ovdje
Home > Vijesti > Dijaspora > Bošnjaci Australije obilježili Dan nezavisnosti Bosne i Hercegovine

Bošnjaci Australije obilježili Dan nezavisnosti Bosne i Hercegovine

Udruženje Bošnjaka Južne Australije – Bošnjački Mesdžid Adelaide upriličio je svečanu ceremoniju u povodu obilježavanja Dana nezavisnosti BiH, koju su prigodnim sadržajima: recitacijama, porukama, poezijom i umjetničkim stvaralaštvom izveli polaznici Mekteba i Bošnjačke etničke škole sa svojim učiteljima, u subotu 28.02.2015 u Multifunkcionalnoj sali naše zajednice.

 Ceremoniji su svojim dolaskom svjedočili dobri Bošnjaci Adelaida, roditelji, džematlije i prijatelji Bošnjaka i BiH. Skupu su se obratili predsjednik džemata Muradif Muratović sa osvrtom na burnu milenijumsku historiju BiH i borbu Bošnjaka za dobro BiH. Zatim je izlagala Sabina Gredelj, direktorica Bošnjačke etničke škole zahvaljujući roditeljima i članovima zajednice na shvatanju važnosti i nesebičnoj podršci radu škole i njegovanju bosanskog jezika i tradicije Bošnjaka i vrijednosti bosanskog dobrog čovjeka. Na kraju programa riječ je uzeo imam džemata Ismet ef. Purdić, podcrtavajući cilj, put i aktivnosti koje stoje pred Bošnjacima kao izazov i jedini način očuvanja sebe u svome, naglašavajući da je to lanac neprekidni bošnjačkog izgaranja i truda, dobra i insanijjjeta na putu afirmisanja duha domoljublja, vjere i emeneta prema šehidima, sebi, pradjedovima i djeci našoj koja stasavaju i dolaze da žive s ponosom na grumenu i kamenu bosanskom, prkoseći dušmanima, neljudima, braneći kosti žrtava, njegujući miris šehidskih stopa i sadeći mladicu bošnjaštva koja se do neba diže i beharom dobra i ljepote Bosnu i Hercegovinu zasipa.

Nakon ceremonije, proučena je dova za dobro BiH, Fatiha šehidima i nevino ubijenim, obavljen je akšam-namaz, a zatim je slijedio bosanski mehabbet i druženje s porukom da Bosna ima sinove i kćeri koji je vole i za njeno ime i dobro se spremno bore, uz milost i blagoslov Boga Jednoga Velikoga.

Dan nezavisnosti obilježen i u Bošnjačkom islamskom centru u Brisbanu

Svoju privrženost domovini i njenim značajnim datumima Bošnjaci su pokazali i u subotu 28.02.2015.g. u prostoru osnovne škole u Runcorn Heights State School kao i 1.03. u Brisbanu. Nisu štedjeli ni svoga vremena, niti truda, a ni novca, da doputuju sa udaljenosti i do stotinu kilometara. Poseban doprinos svečanosti dao je svojim prisustvom i ambasodor BiH u Australiji, Bakir Sadović. On je prvi poslije intoniranja himni obiju država izašao za govornicu i u veoma konciznom govoru podsjetio na put koji je prošla  Bosna i Hercegovina, od disolucije bivše nam države, do njezinog priznanja i međunarodne afirmacije. Svojim dugotrajnim pljeskom prisutni su pokazali koliko im znači prisustvo  podrška ambasadora BiH. Drugi od zvaničnika obratio se parlamentarac Queensland-a Duncan Pegg koji je istaknuo da mu je ovo prvo učešće na obilježavanju značajnih datuma Bošnjačke zajednice Queensland-a, da je počastvovan pozivom i da je spreman na saradnju u najširem obimu. Njegove riječi podrške i poziva za saradnju bile su pravo ohrabrenje za sve prisutne i one koji su čekali da pokažu šta su pripremili za tako značajni jubilej svoje domovine. Treći po diskusiji bio je novinar i publicist Alija Resulović, jedna od legendi bosanskohercegovačkog novinarstva. U veoma iscrpnoj diskusiji on je podsjetio na čitav historijski put radanja i bolnog odrastanja BiH. Posebno akcentirajući najteže periode u bosanskohercegovačkoj prošlosti od prvog bosanskog bana Borića, Kulina, kralja Tvrtka, pa sve do bošnjačkih iseljavanja, protjerivanja, silovanja…Na momente bolna i potresna diskusija bila je u funkciji podsjećanja i opomene da se ne zaborave sve strahote kroz koje su prošli svi oni koji su Bosnu i Hercegovinu nosili u srcu i gajili iskrena osjećanja prema njoj.

Njegova diskusija bila je poetična, potresna i odala je beskompromisnog borca punog oratorske energije.

Potom je uslijedio kulturno-zabavni dio programa u kome su prvo nastupili najmlađi učesnici koji su horski izveli pjesmu “Djeca su vojska najjača. U svojim rukama su držali transparent na kome je pisalo “Bosanska škola” i s tim dali do znanja da ta Škola ima perspektivu i snažnu potrebu da se razvija.,a vrijedne učiteljice Amela Dajić i Altijana Hromadžić dodatnu želju  i motiv da  Škola bude još uspješnija,organizovanija i mnogobrojnija.

Naredna tačka je bila recitacija “Zemlja Bosna” koju je odrecitovala Ajla Šljivar koja se za ovu priliku posebno kostimiraala u nacionalnu nošnju i  recitovala u posebno svečanom tonu. U zajedničkom nastupu se čula i vidjela recitacija “Kolika je Bosna” koju se izvele Elma Helać i Amina Agović. Posebno vrijedna tačka večeri bila je  poznata ilahija “Pjesma o Bosni koju je izvela Sadifa Šljivar u svoj veselosti srca i duše. Poznatu i svima dragu pjesmu Nedžada Ibrišimovića “Bosna” govorila je, jedna od najmlađih učesnica programa, Sara Hromadžić. Izuzetno spretna i snalažljiva voditeljica Dženita Balić je morala kazati i koju riječ više da pokrije pauzu koja je nastala dok se ona spremala.. Kad se Sara pojavila  bila je lijepa kao Bosna i bila je nošnjom  kao “ćilimom zastrta” Zadnja tačka u program bio je monolog Sadila Mehmedovića, profesora Mješovite srednja škole Srebrenik, koji boravi u svojstvu  gosta u našem Centru. Monolog “Tvrtko” uspio je nasmijati oko 200 prisutnih posjetioca i vratiti ih u njihovu domovinu i podsjetiti kako je bosansko kraljevstvo u jednom periodu bilo najmoćnije na Balkanskom poluostrvu. Sve je završilo u vedrom tonu i sa slatkom zakuskom…

Ali, kao što rekosmo, to nije bilo sve. Na sam Dan nezavisnosti, dakle, 01.03.2015.g., u Brisbanu je održan nogometni turnir na kojem je učestvovalo 5 ekipa: Stari most, Mladost, Brisban Sikh United, te veterani Gold Coasta i Brisbana. U svečanoj i prijatelskoj atmosferi i pred mnogobrojnom publikom u finalnoj utakmici trijumfovala je ekipa FK Starog mosta nad ekipom FK Mladost sa rezultatom 4:2, ali tek poslije izvođenja jedanasteraca (u regularnom toku bilo je 2:2). Da je borbenost bila glavna odlika turnira potvrđuje i rezultat na revijalnoj utakmici izmedu Gold Coasta i Brisbana gdje takođe u regularnom toku nije bilo pobjednika, a poslije izvođenja jedanaesteraca rezultat je bio takode 4:2 u korist prisebnijih veterana Gold Coasta.

Šta na kraju reći osim s ponosom istaknuti da ni razdaljina od 22 hiljade kilometara nije izbrisala Bosnu i Hercegovinu iz srca Bosanaca i Hercegovaca i njihovu potrebu da ovaj važan dan u proslosti BiH obilježe  i na kulturnom i na sportskom polju. Organizacija u oba dana je bila na najvišem nivou uz posebno veliki trud članova Islamske zajednice kao i pojedinaca koji se nisu štedjeli. Posebno pohvalno za cjelokupnu organizaciju i izvedbu obilježavanja Dana nezavisnosti BiH se izjasnio ambasodor BiH U Australiji Bakir Sadović koji je u oba dana proslave proveo u društvu onih koji svoju domovinu duboko osjećaju i proslavljaju sve ono što je uz nju vezano. Posebne pohvale u završnom govoru ambasodora pale su na trud i uspješnost efendije Omerović Sifeta koji je svemu ovome dao najveći doprinos. Ono što je u svemu najbitnije je to da Islamski bošnjački centar Brisbane, iako je tek nedavno otvoren, skreće pažnju svojim aktivnostima.

 

Akos.ba/rijaset.ba

Akos.ba pratite putem aplikacije za Android i društvenih mreža Facebook | Instagram | Twitter.

Top