Vi ste ovdje
Home > Obrazovanje i odgoj > Kutak za ženu > Bosanska mudrost – dijaloška emisija TV1: Bošnjakinje u politici

Bosanska mudrost – dijaloška emisija TV1: Bošnjakinje u politici

Nakon teme „Diskriminacija žena pod hidžabom“, naredno izdanje dijaloške emisije Bosanska mudrost, posvećeno je u također ženama, tačnije o njihovom učešću u politici.

Nivo političkog učešća Bošnjakinja, ali i žena drugih nacionalnosti, i dalje je nizak na svim nivoima vlasti, bez obzira na ravnopravnost polova koju zakon podržava. Iako ih procenutalno ima dovoljno u poltičkim strankama, žene su ipak nedovoljno zastupljene na izbornim listama i vrlo mali broj njih se nalazi na nekim odgovornijim pozicijama.

Pozitivnih primjera ima, a jedna od njih je i gošća koja će govoriti na ovu temu, a radi se o predsjedavajućoj Općinskog vijeća Novi Grad i šefici lokalnog parlamenta u Europi, gđi. Edini Gabeli.

Na pitanje šta ju je podstaklo na učešće u politici, odgovorila je sljedeće: „Nisam htjela da budem nijemi posmatrač, a smatram da od kritiziranja nema ništa, stoga sam odlučila dati svoj doprinos, prvenstveno u svojoj lokalnoj zajednici. U politiku sam se uključila prije šest godina. Najprije sam bila vijećnica Općinskog vijeća općine Novi grad, a kasnije sam postala predsjedavajuća.“
Druga gošća je prof.dr.Fahira Fejzić- Čengić, profesorica na Fakultetu političkih nauka u Sarajevu, na Odsjeku komunikologije. Autorica je velikog broja stručnih i naučnih radova i knjiga, od kojih se izdvajaju: Medijska globalizacija svijeta (2004), Uvod u teoriju informacija (2008) – udžbenik za studente, Medijska kultura u BiH (2009), a u emisiji će reći nešto više o uticaju medija na društvo, o medijskoj zastupljenosti problematike društveno-poltičkog angažmana žena te reći nešto o ravnopravnosti polova i ostvarenju ženskih prava u BiH.

„Za ravnopravnost i društveno politički angažman žena važni su mediji, civilno društvo, obrazovne institucije, ali i razne druge institucije koje su važne, a često prešućene, kao što su osnovne škole, vrtići, religijske zajednice. U jednoj zajdničkoj angažiranosti, stvari mogu izgledati mnogo bolje. Mislim da žene u 2014.godini znaju jako mnogo o svojim pravima i mislim da ih žive na svaki mogući način!“- zaključuje Čengić.

Emisiju Bosanska mudrost možete gledati u petak 11.aprila u 16 h i u repriznom terminu u subotu u 11 h na TV1.

[email protected]

Akos.ba pratite putem aplikacije za Android i društvenih mreža Facebook | Instagram | Twitter.

Top
PHP Code Snippets Powered By : XYZScripts.com