Vi ste ovdje
Home > Vijesti > Vijesti iz zemlje > Borba za prava se nastavlja: VSTV neće mijenjati odluku o nošenju vjerskih obilježja

Borba za prava se nastavlja: VSTV neće mijenjati odluku o nošenju vjerskih obilježja

Od čelnika pravosudnih institucija u BiH traženo je da radnicima skrenu pažnju na zabranu nošenja vjerskih obilježja.

Visoko sudsko i tužiteljsko vijeće Bosne i Hercegovine (VSTV) neće mijenjati odluku o zabrani nošenja vjerskih obilježja u pravosudnim institucijama BiH, zaključeno je na današnjoj sjednici.

“Ovakvu svoju odluku, odnosno zaključke obrazložili su na način da je ta oblast propisana zakonima, tačnije da su oni zaduženi za provođenja zakona, a ne donošenja proizvoljne odluke. Zakoni o entitetskim sudovima jasno propisuju zabranu političkog, vjerskog ili nacionalnog ispoljavanja identiteta u ovom institucijama”, izvještava reporter Sinan Šarić.

“Poslali su poruku da oni nisu protiv hidžaba, kao što se to u javnosti lii u medijima interpretiralo, ali isto tako je konstatovano da je ova odluka najviše tangirala upravo osobe sa hidžabom”, dodaje.

Narednih dana najavili su intenziviranje dijaloga sa vjerskim zajednicama, kao i pojašnjenje ovih svojih zaključaka ili odluka.

“Međutim, odluka trenutno ostaje na snazi, a svima onima koji smatraju da bi se ove odluke trebale mijenjati, uputili su na parlamente koje donose zakone ili eventualno na Ustavni sud koji bi se mogao očitovati o mogućim neustavnostima ovakvih odredbi.”

Takav je zaključak izazvao reakciju građana i građanki u nekoliko bh. gradova, prije svega žena koje nose hidžab, tradicionalnu maramu koju, kao dio odjeće, nose muslimanke.

Održani su i protesti, a posljednji od njih održan je u Sarajevu pod motom “Hidžab – moje pravo, moj izbor”.

Demonstranti i demonstrantice su time željeli podsjetiti da je sloboda vjeroispovijesti osnovno ljudsko pravo – zagarantirano i Ustavom Bosne i Hercegovine i međunarodnim konvencijama o ljudskim pravima.

Smatraju da marama koju nose muslimanke nije samo vjerski simbol već dio identiteta i integriteta osobe, te su od VSTV-a zatražili da preispita odluku.

Šta su vjerska obilježja?

Objašnjavajući što su to vjerska obilježja na koje se odnosi zabrana, naveli su kako “vjersko obilježje nema jasnu niti univerzalnu definiciju, te se pod tim pojmom često podrazumijeva sve ono što obuhvata elemente religijskog života vjernika, kao što su vrsta odjeće, pisani materijal, razna pomagala i sl.”

“Iz toga proizlazi da sama osoba određuje šta za nju predstavlja religijski simbol, odnosno je li marama vjersko obilježje, a što je i stav Evropskog suda za ljudska prava. Ovakav pristup je ispoštovan i u kontekstu predmetnih zaključaka Vijeća, koji se odnose na preduzimanje mjera u cilju poštivanja pozitivnih propisa kojima se zabranjuje ispoljavanje bilo kakve vjerske, političke, nacionalne ili druge pripadnosti u pravosudnim institucijama”, naveli su u svom obrazloženju iz VSTV-a.

Nakon pritiska javnosti, VSTV je odlučio dodatno analizirati svoj zaključak te se pretpostavlja da će se o njemu danas i očitovati.

VSTV je zadužen za imenovanje sudaca i tužitelja, te obavlja nadzor nad sudovima u zemlji.

Izvor: Al Jazeera

Od čelnika pravosudnih institucija u BiH traženo je da radnicima skrenu pažnju na zabranu nošenja vjerskih obilježja. Visoko sudsko i tužiteljsko vijeće Bosne i Hercegovine (VSTV) neće mijenjati odluku o zabrani nošenja vjerskih obilježja u pravosudnim institucijama BiH, zaključeno je na današnjoj sjednici. “Ovakvu svoju odluku, odnosno zaključke obrazložili su na način da je ta oblast propisana zakonima, tačnije da su oni zaduženi za provođenja zakona, a ne donošenja proizvoljne odluke. Zakoni o entitetskim sudovima jasno propisuju zabranu političkog, vjerskog ili nacionalnog ispoljavanja identiteta u ovom institucijama”, izvještava reporter Sinan Šarić.  “Poslali su poruku da oni nisu protiv hidžaba, kao što se to u javnosti lii u medijima interpretiralo, ali isto tako je konstatovano da je ova odluka najviše tangirala upravo osobe sa hidžabom”, dodaje.  Narednih dana najavili su intenziviranje dijaloga sa vjerskim zajednicama, kao i pojašnjenje ovih svojih zaključaka ili odluka. “Međutim, odluka trenutno ostaje na snazi, a svima onima koji smatraju da bi se ove odluke trebale mijenjati, uputili su na parlamente koje donose zakone ili eventualno na Ustavni sud koji bi se mogao očitovati o mogućim neustavnostima ovakvih odredbi.” Takav je zaključak izazvao reakciju građana i građanki u nekoliko bh. gradova, prije svega žena koje nose hidžab, tradicionalnu maramu koju, kao dio odjeće, nose muslimanke. Održani su i protesti, a posljednji od njih održan je u Sarajevu pod motom “Hidžab – moje pravo, moj izbor”. Demonstranti i demonstrantice su time željeli podsjetiti da je sloboda vjeroispovijesti osnovno ljudsko pravo – zagarantirano i Ustavom Bosne i Hercegovine i međunarodnim konvencijama o ljudskim pravima. Smatraju da marama koju nose muslimanke nije samo vjerski simbol već dio identiteta i integriteta osobe, te su od VSTV-a zatražili da preispita odluku. Šta su vjerska obilježja? Objašnjavajući što su to vjerska obilježja na koje se odnosi zabrana, naveli su kako “vjersko obilježje nema jasnu niti univerzalnu definiciju, te se pod tim pojmom često podrazumijeva sve ono što obuhvata elemente religijskog života vjernika, kao što su vrsta odjeće, pisani materijal, razna pomagala i sl.” “Iz toga proizlazi da sama osoba određuje šta za nju predstavlja religijski simbol, odnosno je li marama vjersko obilježje, a što je i stav Evropskog suda za ljudska prava. Ovakav pristup je ispoštovan i u kontekstu predmetnih zaključaka Vijeća, koji se odnose na preduzimanje mjera u cilju poštivanja pozitivnih propisa kojima se zabranjuje ispoljavanje bilo kakve vjerske, političke, nacionalne ili druge pripadnosti u pravosudnim institucijama”, naveli su u svom obrazloženju iz VSTV-a. Nakon pritiska javnosti, VSTV je odlučio dodatno analizirati svoj zaključak te se pretpostavlja da će se o njemu danas i očitovati. VSTV je zadužen za imenovanje sudaca i tužitelja, te obavlja nadzor nad sudovima u zemlji. Izvor: Al Jazeera i agencije

Akos.ba pratite putem aplikacije za Android i društvenih mreža Facebook | Instagram | Twitter.

Top
PHP Code Snippets Powered By : XYZScripts.com