Vi ste ovdje
Home > Vijesti > Vijesti iz zemlje > Borba protiv karcinoma dojke: Udruženja traže da se dio sredstava od akciza na duhan usmjere za liječenje

Borba protiv karcinoma dojke: Udruženja traže da se dio sredstava od akciza na duhan usmjere za liječenje

Članovi Udruženja građana “Život“ iz Zenice danas su na Trgu Alije Izetbegovića te na platou ispred tržnog centra na Kamberovića polju u Zenici dijelili cvijet narcis, kao simbol borbe protiv raka dojke  Članovi Udruženja građana “Život“ iz Zenice danas su na Trgu Alije Izetbegovića, te na platou ispred tržnog centra na Kamberovića polju u Zenici dijelili cvijet narcisa, kao simbol borbe protiv raka dojke, javlja Anadolu Agency (AA).

Ovo je tradicionalna ulična akcija ovog udruženja koja se održava već deset godina, a na kojoj svi građani imaju priliku da doniraju novčana sredstva kao i da se upoznaju sa ovom opakom bolešću koja odnosi mnoštvo života. Ove godine UG “Život“ iz Zenice pokrenulo je i peticiju o usvajanju zakona o izdvajanju akciza za duhan za liječenje onkoloških pacijenata i nabavku inovativnih lijekova.

Suadeta Bobić, predsjednica Udruženja građana “Život“ rekla je kako se ova akcija održava već deceniju.

“Već punih deset godina UG organizuje tradicionalnu akciju ‘Narcisom protiv raka dojke’ koja je vrlo bitna zbog svakodnevnog upozoravanja stanovništva o značaju ranog otkrivanja raka dojke, koji je najčešće maligno oboljenje kod žena. Isto tako, imamo još jedan događaj, a to je potpisivanje peticije, koju su pokrenula udruženja, njih pet iz Bosne i Hercegovine. Već smo održali dva okrugla stola, a cilj peticije je donošenje zakona o izdvajanju akciza za duhan za liječenje onkoloških pacijenata i nabavku inovativnih lijekova kao i da izmijenimo određene zakone u našoj državi“, rekla je Bobić.

Dodala je kako se vrši i prezentacija programa “Šetnjom za ozdravljenje“, kao i prezentacija jastuka koji se prave svakog utorka za žene koje su tek operisane, kao i kupovina paketića od sredstava prikupljenih ovim programom. Zenica će dobiti oko 100 paketića za sve žene u postoperativnom periodu.

Bobić je naglasila kako nije zadovoljna podrškom društvene zajednice.

“Mi kontinuiramo radimo na edukaciji, ali se malo vodi računa o ovim ženama, kao i udruženju. Ono što mi radimo trebala bi da radi država, a mi radimo na izmjeni zakona i donošenju novih zakona, kao i na poboljšanju prava žena, jer u Kantonalnoj bolnici Zenica dešava se da žene ne mogu da prime citostatike jer ih nema. To je za svaku ženu psihičko, dodatno opterećenje“, rekla je Bobić.

Ljekar Harun Drljević, član Udruženja, rekao je kako rak dojke nije samo medicinski problem.

“Karcinom dojke je stalna pojava i ne predstavlja samo medicinski problem nego i javno-medicinski problem jer ovo oboljenje ne pogađa samo žene u starijoj dobi nego i radno sposobne žene, majke, stabilne žene i žene koje su društveno korisne. S druge strane, ovaj problem još uvijek nije uočen, jer smo mi jedina država u Evropi koja nema programa ranog otkrivanja raka dojke. Potpisivanje današnje peticije je krucijalno kako bi stvorili mogućnost radnog screeninga i kako bi se mogućnost liječenja i preživljavanja povećale“, rekao je Drljević.

Dodao je kako NVO sektor jedini ukazuje na ovaj problem, ali vjeruje u razvijanje bolje klime za otkrivanje raka dojke, opterećujući ne samo porodice pacijentica koje su oboljele nego i razne fondove. Svi građani Zenice imaju priliku na dva štanda da kupe narcis i daju prilog u visini svojih mogućnosti, ali i potpišu peticiju koja bi omogućila rano otkrivanje raka dojke kroz programe screeninga i ranog otkrivanja najčešće maligne bolesti kod žena.

Akos.ba

Akos.ba pratite putem aplikacije za Android i društvenih mreža Facebook | Instagram | Twitter.

Top