Vi ste ovdje
Home > Ekonomija > Bonitetno izvrsne kompanije u Mostaru

Bonitetno izvrsne kompanije u Mostaru

Jučer je, u organizaciji analitičko bonitetne kuće Bisnode BH, u Vijećnici grada Mostara, održan susret bonitetno izvrsnih kompanija HNK, pod pokroviteljstvom Ministarstva privrede HNK i Grada Mostara. Ovo je bio još jedan od načina, prema riječima ministra privrede Hercegovačko-neretvanskog kantona Žarka Laketića, te gradonačelnika grada Mostara Ljube Bešlića, koju su se obratili skupu, da ove institucije daju podršku privrednicima kantona i grada i istaknu napore obje institucije u stvaranju što boljeg poslovnog okruženja za napredak ekonomije ove regije.

Ovo je bila i prilika da svoje certifikate bonitetne izvrsnosti, kao međunarodno priznatu potvrda ekonomskog kvaliteta kompanije, njene izvrsnosti i sigurnosti u poslovanju, preuzmu bonitetno izvrsne kompanije HNK ali nekoliko kompanija iz drugih kantona koje je Mostarska vijećnica jučer ugostila.Posebno ističemo dvije kompanije, Ledo d.o.o. Čitluk i Igman d.d. Konjic, koje su preuzele zlatni certifikat bonitetne izvrsnosti, koji predstavlja nadprosječnu vrijednost kompanije koja tri godine za redom iskazuje najvišu ocjenu izvrsnosti.

Podsjećamo, bonitet je pojam koji se koristi za ocjenu – skup pozitivnih vrijednosti nekog subjekta, koje ga čine dobrim i sigurnim. Kad su u pitanju kompanije, uključuju se, prije svega, ekonomski pokazatelji ali i kvantitativni, kao što su ugled ili zastupljenost na tržištu i sl.

Koliko su značajne bonitetno izvrsne kompanije najbolje govori činjenica da, iako ih je samo 21% od ukupnog broja aktivnih kompanija u BiH, njihov udio u ukupnim prihodima države je 67%, u ukupnoj dobiti 72% a zapošljavaju 55% ukupno uposlenih u BiH.

akos.ba

Akos.ba pratite putem aplikacije za Android i društvenih mreža Facebook | Instagram | Twitter.

Top