Vi ste ovdje
Home > Ekonomija > Bonitetno izvrsne kompanije Sarajevskog kantona na poslovnoj konferenciji Kanton Sarajevo 2018.

Bonitetno izvrsne kompanije Sarajevskog kantona na poslovnoj konferenciji Kanton Sarajevo 2018.

Na trećoj Međunarodnoj poslovnoj konferenciji Kantona Sarajevo 2018. koju je organizovalo Ministarstvo privrede Kantona Sarajevo, ove godine uz partnerstvo Privredne komore Kantona Sarajevo i privrednih komora Koruške i Štajerske.

Bisnode BH kao analitički partner konferencije, ovom je prilikom predstavio bonitetnu izvrsnost kompanija, kao ocjenu koja definira natprosječnu bonitetnu vrijednost poslovnog subjekta i istakao značaj bonitetno izvrsnih kompanija, kao nosioca razvoja privrede svoje regije, s naglaskom na Kanton Sarajevo, te uručio certifikate bonitetne izvrsnosti.

Certifikate je dodijelila direktorica Bisnode BH Zlata Mulać Jagličić, čestitajući kompanijama na ovoj međunarodno priznatoj potvrdi ekonomskog kvaliteta kompanije, njene izvrsnosti i sigurnosti u poslovanju. Bisnode certifikat bonitetne izvrsnosti za Jump Logistic d.o.o. preuzeo je Hasib Salkić, za Ice-Net Dino Hajrić i za Fin Profi Admir Salkić, a sa posebnim zadovoljstvom dodijeljena su i dva Zlatna certifikata bonitetne izvrsnosti, kompanijama Reca iz Sarajeva, direktoru Slavku Kostiću i Tvornici cementa Kakanj, dvostrukom dobitniku Zlatnog certifikata bonitetne izvrsnosti, koji je ovoga puta preuzeo Izudin Neimarlija. Zlatni certifikat bonitetne izvrsnosti predstavlja nadprosječnu vrijednost kompanije koja tri godine za redom iskazuje najvišu ocjenu izvrsnosti.

Certifikat bonitetne izvrsnosti kao međunarodno priznata potvrda ekonomske kvalitete poslovnog subjekta certificirane kompanije svrstava u sam vrh domaće privrede, stavljajući ih u ravnopravan položaj sa kompanijama iz EU, jer se pri ocjenjivanju primjenjuje ista metodologija i dokazani kriteriji.

Bonitetna izvrsnost u Kantonu Sarajevo

Kanton Sarajevo se može pohvaliti da ima i najviše bonitetno izvrsnih kompanija u odnosu na ostale kantone FBiH, a svoju privrednu snagu bonitetno izvrsne kompanije pokazuju i činjenicom da se od ukupnog broja, skoro 20% bonitetno izvrsnih BiH nalazi u ovom Kantonu.

A koliko je značaj bonitetno izvrsnih kompanija kantona Sarajevo najbolje govori činjenica da, iako ih je samo 18% od ukupnog broja aktivnih kompanija u KS, njihov udio u ukupnim prihodima Kantona je 67,8%, u ukupnoj dobiti 72% a zapošljavaju više od polovine (53,6%) ukupno zaposlenih u Kantonu. Bonitetno izvrsne kompanije Kantona Sarajevo oprihoduju gotovo 1,5 milijardu od izvoza.

Većina bonitetno izvrsnih kompanija, njih 63,5% spadaju u kategoriju malih privrednih subjekata a najviše, skoro 35%  ih se nalazi u trgovini, slijedeća grana privrede po broju kompanija M–stručne, znanstvene i tehničke djelatnosti (15,5%) i zatim slijedi prerađivačka industrija.

Posebnu pažnju zaslužuje Zlatno bonitetne kompanije, jer ovih kompanija je svega 0,51% od ukupnog broja aktivnih kompanija kantona Sarajevo a one imaju skoro 412 miliona KM prihoda, više od 27 miliona KM dobiti i preko 2.000 zaposlenih.

akos.ba

Akos.ba pratite putem aplikacije za Android i društvenih mreža Facebook | Instagram | Twitter.

Top