Vi ste ovdje
Home > Vijesti > Vijesti iz zemlje > Bogati sadržaji manifestacije „Dani vakufa 2016“

Bogati sadržaji manifestacije „Dani vakufa 2016“

Na danas press-konferenciji u povodu početka manifestacije „Dani vakufa 2016“ direktor Vakufske direkcije dr. Senaid Zajimović predstavio je programske sadržaje ove šeste po redu manifestacije.
Kako je najavio dikretor Zajimović, ovogodišnja manifestacija bit će održana u Sarajevu, Bihaću, Bosanskoj Krupi, Bužimu, Cazinu, Velikoj Kladuši, Konjicu, Jajcu i Nevesinju, u periodu od 23. aprila do 06. maja 2016. godine.

Manifestacija se sastoji od kulturno-obrazovnih i vjerskih sadržaja: okruglog stola, tribina, izložbi, promocije knjiga, prezentacije novih projekata, uz svečano otvaranje džamija u Jajcu i Nevesinju, Islamskog centra u Konjicu, Roditeljske kuće u Sarajevu, te dodjela plakete najistaknutijem vakifu. U danima održavanja manifestacije „Dani vakufa u BiH“, u džamijama širom BiH i dijaspore kazivat će se prigodna hutba posvećena vakufima, a vakifima BiH proučit će se hatma i mevlud.

Zajimović je kazao da će manifestacija započeti u subotu, 23. aprila, realizacijom projekta „Vakufljenje vremena“ uz saradnju sa Upravom za vjerske poslove Rijaseta IZ i svim medžlisima IZ u BiH, kojom prilikom će biti održana akcija čišćenja vakufskih parcela, harema i objekata u BiH.

Istog dana održat će se svečano otvaranje Samica džamije u Jajcu čiju obnovu su finansirali vakifi-donatori iz Katara.

U nedjelju, 24. aprila, održat će se svečano otvaranje nove Gradske džamije tj. Islamskog centra u Konjicu, kao i svečano otvaranje u ratu porušene Sultan Bajezidove džamije u Nevesinju. Njihovu izgradnju finansirali su vakifi-donatori iz Kuvajta i Katara.

U ponedjeljak, 25. aprila, održat će se svečano otvaranje manifestacije u Gazi Husrev-begovoj biblioteci i tom prilikom bit će održana prezentacija projekta arheološkog lokaliteta harema Kalin hadži Alijine džamije u Sarajevu, zatim 3D prezentacija projekata u BiH koje Vakufska direkcija IZ u BiH realizira u saradnji sa Direkcijom vakufa Republike Turske, dodijeljena Plaketa naijstaknutijem vakifu, uz obraćanje organizatora, gostiju iz Kuvajta i Turske, kao i obraćanje Reisu-l-uleme IZ u BiH.

U utorak, 26. aprila, održat će svečano otvaranje Roditeljske kuće u Sarajevu koja će služiti za smještaj djece koja boluju od raka i njihovih roditelja, a koji na liječenje dolaze izvan Sarajeva. Najveći donator u realizaciji projekta izgradnje kuće je Islamska zajednica sa svojim prijateljima vakifima-donatorima iz Kuvajta.

U srijedu, 27. aprila, povodom 280 godina Ćurčića vakufa u Gazi Husrev-begovoj biblioteci održat će se predstavljanje vakufname Ćurčića vakufa, zatim tribina „Evladijet vakufi u BiH“, te izložba vakufnama evladijet vakufa i izložba u povodu 280 godina Ćurčića vakufa. Vakufnamu će predstaviti dr. Aladin Husić, a na tribini će govoriti mr. Osman Lavić, direktor GHB. Izložbu u saradnji sa Vakufskom direkcijom pripremit će Gazi Husrev-begova biblioteka i Ćurčića vakuf.

U četvrtak, 28. aprila u Bošnjačkom institutu bit će promovirane vakufske edicije za najmlađe JDženet je još ljepši“ autorice Mevza Sultan el-Džabiri i „Zanimljivi vakufi u historiji“ autora Unala Bolata. Promotori su: doc. dr. Mustafa Hasani, mr. Mustafa Prljača, mr. Sabnja Mehmedović i Jasenka Muminović-Kurić.

U petak, 29. aprila, u svim džamijama u BiH i dijaspori bit će kazivana tematska hutba o vakufima pod nazivom „Bereket vakufa“.

U utorak, 03. maja, u Bužimu održat će se svečanost u povodu dodjele vakufnama vakifima za izgradnju vakufske zgrade Islamskog kulturnog centra, a uvečer u Velikoj Kladuši bit će upriličena Večer Kur'ana i mevlud u povodu Lejletu-l-mi'radža i Dana vakifa.

U srijedu, 04. maja, u Bosanskoj Krupi, tačnije Arapuši – rodnom mjestu reisu-l-uleme Džemaludina ef. Čauševića, održat će se tribina „Reis Džemaludin ef. Čaušević i njegov odnos prema vakufu“. Predavač će biti prof. dr. Ismet Bušathć.

Istog dana uvečer u Cazinu održat će se promocija knjige „Bihaćki vakufi“ autora mr. Suada Mahmutovića i prikazivanje dokumentarnog filma „Vakufi u BiH“. Promotori knjige bit će: dr. Ismet Bušatlić, dr. Enes Ljevaković, dr. Fuad Sedić i dr. Senaid Zajimović.

U četvrtak, 05. maja, u Bihaću održat će se okrugli sto pod nazivom „Vakufi na području Muftijstva bihaćkog“ na kojem će biti izloženo 14 referata.

Istog dana uvečer u Bihaću će biti održana promocija knjige „Bihaćki vakufi“ autora mr. Suada Mahmutovića.

U petak, 06. maja, u Bihaću održat će se svečano polaganje kamena temeljca za izgradnju zgrade Medžlisa IZ Bihać i tim činom ovogodišnja manifestacija „Dam vakufa“ bit će završena.

„Vakufska direkcija je uvjerena da održavanje višednevne manifestacije posvećene vakufima tokom koje se osvjetljava kulturna, socijalna, obrazovna, vjerska i općedruštvena dimenzija i uloga vakufa, pomaže u jačanju svijesti o značaju i ulozi vakufa u današnjem vremenu, promovira vakufe i nova uvakufljenja, te doprinosi u procesu povrata uzurpiranih i oduzetih vakufa, jer su vakufi imali izuzetnu ulogu u kulturnoj, obrazovnoj i društvenoj povijesti Bosne i Hercegovine i razvoju gradova i privrednih djelatnosti na ovim prostorima“, poručio je između ostalog direktor Zajimović.

islamskazajednica.ba

Akos.ba pratite putem aplikacije za Android i društvenih mreža Facebook | Instagram | Twitter.

Top
PHP Code Snippets Powered By : XYZScripts.com