Vi ste ovdje
Home > Vijesti > Dijaspora > BNV: RTS osporavanjem bosanskog jezika diskriminiše Bošnjake

BNV: RTS osporavanjem bosanskog jezika diskriminiše Bošnjake

bošnjačko nacionalno vijeće
Povjerenica za zaštitu ravnopravnosti Republike Srbije Brankica Janković izdala je mišljenje u kojem je utvrđeno da je RTS izvršio diskriminaciju Bošnjaka u Srbiji, saopštilo je danas Bošnajčko nacionalno vijeće (BNV).

Kako se ističe, u mišljenju se navodi da je osporavanjem bosanskog jezika kao maternjeg jezika bošnjačke zajednice Programski savjet RTS-a prekršio odredbe Zakona o zabrani diskriminacije i Evropske povelje o regionalnim i manjinskim jezicima.

“Povjerenica je preporučila Programskom savjetu RTS-a da ubuduće poštuje Evropsku povelju o regionalnim i manjinskim jezicima koju je Srbija ratifikovala 2005. godine i čije se odredbe primjenjuju i na bosanski jezik”, navode iz BNV-a.

U dopisu dostavljenom Bošnjačkom nacionalnom vijeću, Povjerenica također preporučuje da Programski savjet RTS-a sa mišljenjem povjerenice upozna Upravni odbor RTS-a, generalnog direktora te glavne i odgovorne urednike u javnom servisu Srbije.

Povjerenik za zaštitu ravnopravnosti je nezavisan, samostalan i specijalizovan državni organ formiran na osnovu Zakona o zabrani diskriminacije iz 2009. godine.

Narodna Skupština Republike Srbije izabrala je 27. maja 2015. godine Brankicu Janković za novu povjerenicu za zaštitu ravnopravnosti. Normativni okvir rada povjerenika za zaštitu ravnopravnosti čine Ustav Republike Srbije, relevantni međunarodni dokumenti i opšti i posebni antidiskriminacioni zakoni Republike Srbije.

Bošnjačko nacionalno vijeće uputilo je u julu ove godine pritužbe zaštitniku građana i povjerenici za zaštitu ravnopravnosti na zaključak Programskog savjeta Radio televizije Srbije kojim je odbijen zahtjev za formiranje redakcije na bosanskom jeziku.

U pritužbama je istaknuto da je Programski savjet RTS-a svojom odlukom o odbijanju osnivanja redakcije na bosanskom jeziku, pritom negirajući postojanje maternjeg jezika Bošnjaka, povrijedio zakonima garantovana prava pripadnika bošnjačke nacionalne zajednice.

Bošnjačko nacionalno vijeće je početkom ove godine zatražilo osnivanje redakcije na bosanskom jeziku pri RTS-u je i to na osnovu Zakona o zaštiti prava i sloboda nacionalnih manjina kao i nužnosti za ostvarenje javnog interesa u oblasti informisanja.

Akos.ba

Akos.ba pratite putem aplikacije za Android i društvenih mreža Facebook | Instagram | Twitter.

Top