Vi ste ovdje
Home > Vijesti > Vijesti iz svijeta > Bivši ministar odbrane Holandije: Velike sile su tajnim dogovorom spriječile vazdušne napade na srpske snage oko Srebrenice

Bivši ministar odbrane Holandije: Velike sile su tajnim dogovorom spriječile vazdušne napade na srpske snage oko Srebrenice

Holandski mediji pišu da su u ljeto 1995. godine Velika Britanija, Francuska i Sjedinjene Američke Države (SAD) tajno donijele odluku da više ne izvode zračne napade na srpske mete, prenosi Anadolu Agency (AA).

 

Kako piše holandski “NLTimes”, da se to nije desilo, možda su pad Srebrenice i genocid koji je uslijedio mogli biti spriječeni.

Holandski ministar odbrane u tom periodu Joris Voorhoeve u intervju za “NOS” je govorio o dokumentarnom filmu koji je sinoć emitovan na kanalu “NPO 2” i u kojem se navodi da su zapadne zemlje donijele odluku da obustave zračne napade na srpske mete krajem maja 1995. godine, samo mjesec i pol prije pada Srebrenice.

Voorhoeve, koji je obavljao ministarsku poziciju od 1994. do 1998. godine, je izjavio da je saznao za tajnu odluku prije nekoliko mjeseci prilikom analiziranja dokumenata koje je prije dvije godine objavio bivši američki predsjednik Bill Clinton.

Prema njegovom mišljenju, Holandija nikada nije bila obaviještena o toj odluci dok je holandska vlada vjerovala obećanju Ujedinjenih nacija (UN) da će zračni napadi biti omogućeni u roku od dva sata ako bude potrebno.

“Da smo znali za tu odluku, 28. maja bismo odmah poduzeli akciju i podsjetili ih na obećanje koje su ranije dali. Nemarno je bilo to što nisu informisali Holandiju. Tako ne funkcionišu stvari unutar saveza”, rekao je nekadašnji holandski ministar.

Holandski portal piše da su osobe odgovorne za pomenutu odluku o zračnim napadima britanski premijer John Major, francuski predsjednik Jacques Chirac i američki predsjednik Bill Clinton.

Kako tvrdi Voorhoeve, Velika Britanija i Francuska su posebno insistirali na obustavljaju zračnih napada jer su snage Ratka Mladića krajem maja kao taoce držali preko 300 britanskih i francuskih vojnika.

Voorhoeve je istakao kako bi zračna podrška uveliko promijenila stanje na terenu u Srebrenici.

“Mislim da bi onda Mladić mogao biti spriječen. On bi bio zaustavljen, u škripcu, ali ne i pregažen. Onda bi nastao veliki humanitarni problem, tamo je bilo 40 hiljada ljudi. Ali UN bi imao vremena da evakuiše stanovnike na adekvatan način u centralnu Bosnu. Ali Mladić je uspio ući dozvoljavajući da se desi masakr”, rekao je nekadašnji holanski ministar.

Akos.ba

Akos.ba pratite putem aplikacije za Android i društvenih mreža Facebook | Instagram | Twitter.

Top
PHP Code Snippets Powered By : XYZScripts.com