fbpx
Ekonomija

Bitka za lidersku poziciju: Bingo će preuzeti Konzumu primat na tržištu BiH

Bingo se našalio s Konzumom, ali u toj šali ima mnogo istine!

Bosanska kompanija Bingo preuzet će ove godine primat od hrvatskog Konzuma i postati najveći maloprodajni lanac u našoj zemlji, pokazuju analize portala BiznisInfo.

Mnogi su primijetili da se kompanija Bingo Tuzla u svojoj posljednjoj reklami malo našalila na račun svog najvećeg konkurenta – Konzuma.

U reklami, naime, mali zeleni kvadratići koji siboliziraju Bingo i niske cijene veselo skaču po tržnom centru, dok veliki crveni pravugaonik u čudu posmatra šta se dešava i kasnije pita: Kada prestaju sniženja.

Crveni pravugaonik kasnije biva izbačen iz objekta a na kraju videa i prerezan makazama.

Iako se može reći da zeleni kvadratići predstavljaju niske, a crveni pravugaonik visoke cijene, aluzija na Bingo i Konzum, čije su boje zelena, odnosno crvena, je više nego jasna. Osim toga, opšte je uvjerenje da su cijene u Bingu niže nego u Konzumu.

Očekuje se da Bingo ove godine ostvari veće prihode od Konzuma čime će prvi put jedan domaći trgovački lanac biti lider na bh. tržištu.

Prema podacima za prošlu godinu, Bingo Tuzla imao je ukupne prihode 803.433.657 KM, dok je Konzum ostvario prihode od 849.962.319 KM.

No, prihodi Binga povećani su za čak 42 posto, dok su prihodi Konzuma u 2015. rasli za 22 posto, prema istraživanju koje je provela kompanija LRC (LRCBIS) iz Sarajeva.

Ako se takav trend rasta Binga nastavi, on će već ove godine prestići Konzum po ukupnim prihodima.

Bingo se širi, Konzum stagnira

Da će se to desiti pokazuje činjenica da je Bingo ove godine nastavio s ekspanzijom, dok Konzum praktično stagnira i čak zatvara neke prodavnice.

Spomenimo samo neke od novih projekata Binga: Otvaranje velikog marketa u sklopu Retail parka u Derventi, početak gradnje vlastitog tržnog centra u Jajcu, otvaranje najvećeg dosad objekta, Bingo City centra u Tuzli na skoro 40.000 kvadrata…

Dok je Bingo u snažnoj ekspanziji, gradi i otvara cijele tržne centre, Konzum stagnira i čak gasi neke prodavnice. Tako je, naprimjer zatvorena jedna Konzumova prodavnica u ulici Džemala Bijedića u Sarajevu.

Osim toga, jedan od većih Konzuma u Sarajevu, onaj na Alipašinom polju, koji je izgorio u maju ove godine, ni do danas nije obnovljen, niti je njegova obnova počela, a ne zna se ni da li je uopće planirana.

Konzum nije odgovorio na upit BiznisInfa koliko su prodavnica otvorili a koliko zatvorili ove godine.
Osim što je Bingo osvojio srca bh. kupaca niskim cijenama i podrškom domaćoj privredi, ima još jednu prednost koja mu je omogućila bržu ekspanziju.

Svu dobit investiraju u BiH

Bingo, naime, već godinama ima višestruko veću dobit, odnosno zaradu od Konzuma. Tako je, naprimjer, 2014. godine dobit Konzuma bila svega 4.376.400 KM, dok je dobit Binga bila skoro deset puta veća i iznosila 40.228.294 KM.

Bingo je 2013. zaradio oko 33 miliona, a 2012. oko 36 miliona KM, dok je dobit Konzuma 2013. iznosila oko 5,6 miliona, a 2012. godine oko 2,5 miliona KM.

To znači da Bingo ima mnogo više prostora za nove investicije i širenje poslovanja nego što je slučaj sa hrvatskim lancem.
Osim toga, vlasnik Binga Senad Džambić jednom prilikom je rekao da svu dobit reinvestira u BiH.

– Vidite, ne sakupljam novac i ne deponujem ga u strane banke. Sve što zarađujemo, mi odmah investiramo i širimo se dalje. Želimo da u svakom kutku BiH imamo neki svoj objekt. I idemo tom cilju sve bolje – otkrio je Džambić prošle godine u intervjuu za jedan bh. list, piše Slobodna Bosna.

Akos.ba

Povezani članci

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to top button