Vi ste ovdje
Home > Ekonomija > Bisnode poslovni susret pokazao privrednu sliku Hercegovine

Bisnode poslovni susret pokazao privrednu sliku Hercegovine

Ovo je bila prilika da kroz predstavljanje stanja u privredi Hercegovine pokažu ciljeve kampanje i aktivnosti Bisnodea: aktualizaciju značaja upravljanja kvalitetnim poslovnim informacijama koje pokreću profitabilnost privrede te aktivnosti za unaprjeđivanje poslovne saradnje.

„Bisnode je prema analizi stanja u privredi BiH odabrao 6 regija u kojima planira pokazati sliku privrede tog područja. Detaljnija analiza pomoći će kod isticanja prednosti i detektovanju eventualnih problema i pronalaženju njihovih rješenja s ciljem kreiranja pozitivnog poslovnog okruženja, u kojem će bh. kompanije kvalitetno rasti i razvijati se«, izjavila je Špela Redjko, direktorica Bisnode BH:

»Ovim aktivnostima želimo pokazati uspjehe bh. privrednika, otkriti prostor za nova ulaganja i napredovanja te pokazati privrednicima, ali i institucijama koja podržavaju razvoj lokalne privrede, mogućnost donošenja kvalitetnih odluka vladanjem adekvatnim informacijama.«, dodala je direktorica Redjko. »Želja nam je biti jedan od učesnika procesa koji će osnažiti i unijeti novi kvalitet i u odnos javne uprave sa privrednicima, na način da se razumiju obostrane potrebe, nadopunjuju se i uzajamno razvijaju na putu ka zajedničkom cilju: osnaživanju privrede kroz lokalni do regionalnog karaktera.“

Sekretar Ministarstva razvoja, poduzetništva i obrta FBiH, Jozo Bejić, govorio je o poticajima ministarstva za mikro, mala i srednja poduzeća za 2017. u iznosu od 4.380.000,00 granta i 4.800.000,00 kreditnih sredstava.

Dodijeljeni su i Bisnode certifikati bonitetne izvrsnosti kompanijama “DIM“ Široki Brijeg i „Igman“ Konjic, kojim ove kompanije dokazuju poslovnim partnerima u BiH, kao i u 18 zemalja Evrope u kojima Bisnode djeluje, da su ravnopravan partner ino kompanijama u Evropi i svijetu.

Organiziran je Bisnode Speed Networking, umrežavanje poduzetnika na Bisnode način, koji je, kao i uvijek, unio dozu pozitivne energije među učesnike i otvorio nove mogućnosti poslovne saradnje.

Bisnode analiza privrede Hercegovine obuhvata tri kantona Hercegovačko-neretvanski, Zapadno-hercegovački i Livanjski kanton, i u nju je uključeno svih 19 općina.

Preduzeća hercegovačke regije u odnosu na BiH kreiraju 8,8% radnih mjesta, 13,9% prihoda i 15% prihoda od izvoza robe i učinaka na strana tržišta.

Finansijski podaci poslovanja u posljednje tri godine pokazuju rast kapitala, imovine i ukupnih prihoda, dakle, ukazuju na stabilnost i sigurnost poslovanja preduzeća, također pokazuju rast zaduženja i ali povećanu neto dobit.

U Hercegovačko-neretvanskom kantonu od ukupnog broja preduzeća njih 34,1% se bave trgovinom. Ova preduzeća  zapošljavaju 20,6% od ukupnog broja zaposlenih u tom kantonu a njihovi prihodi iznose 37% od ukupnih prihoda kantona.

Ako uporedimo svih 19 općina ova tri kantona, vidimo da je ukupan broj zaposlenih u svim granama privrede zastupljenim u ovim kantonima, kao i prihod, ubjedljivo najveći u Mostaru a najmanji u Glamoču. Najveća dobit po zaposlenom, kao i prihod, je u općini Posušje.

akos.ba

Akos.ba pratite putem aplikacije za Android i društvenih mreža Facebook | Instagram | Twitter.

Top