Vi ste ovdje
Home > Vijesti > Vijesti iz zemlje > “BIR“ pokreće TV kanal: Videoprodukcija kao prvi korak VIDEO

“BIR“ pokreće TV kanal: Videoprodukcija kao prvi korak VIDEO

Od 2008. godine Radio-televizija Islamske zajednice “BIR“ (RTV IZ “BIR“) primarno se bavi proizvodnjom i emitovanjem radijskog programa, ali ovih dana uspostavljena je videoprodukcija koja je jedan korak ka pokretanju televizije, jer je u strukturama IZ u Bosni i Hercegovini (IZ BiH) sve izraženija svijest o značaju televizije kao mas-medija.

Osnova za ovo je dozvola koju je izdala Regulatorna agencija za komunikacije BiH, odnosno činjenica da je ova medijska kuća registrovana kao radio-televizija.

Najmodernija oprema

Radio “BIR“ u potpunosti je opravdao ulaganja i predstavlja uspješan projekat IZ BiH. Televizija još uvijek nije pokrenuta jer, prije svega, to iziskuje ogromna finansijska ulaganja.

– Osnivanjem videoprodukcije IZ BiH postaje i kreator poruka na medijskoj sceni. U početku te će se poruke plasirati kroz dokumentarne filmove, TV priloge i, u zavisnosti od potreba i saradnje sa medijima, druge sadržaje. Ne želimo se takmičiti sa drugim TV kućama, naprotiv – želimo sarađivati – rekao je za Faktor direktor RTV IZ „BIR“ Nedim Hrbat.

U “BIR-u“ su pred sebe postavili zadatak da proizvode kvalitetan, televizičan, tehnički besprijekoran i interesantan program. Zbog toga su se u ovoj medijskoj kući odlučili da nabave najmoderniju opremu za videoprodukciju.

Ramazanski program

– Posjedujemo najsavremnije dvije visokokvalitetne kamere 4K rezolucije, računare za montažu i prateću opremu, a i kolege koje rade na proizvodnji videoprograma su vrsni profesionalci – objašnjava rukovodilac Tehničke službe RTV IZ “BIR“ Selvad Sijamhodžić.

Prvi projekat kojeg samostalno realiziraju je videosnimanje hutbi iz Gazi Husrev-begove džamije. Osim toga, prate i ostale događaje koji su u skladu sa programskom orijentacijom RTV IZ “BIR“. Po uzoru na prošlogodišnji projekat, za šta su angažovali vanjske saradnike, ove godine najavljuju samostalnu realizaciju ramazanskog TV programa kojeg će besplatno ponuditi svim zainteresovanim medijima.

Za sada se njihovi projekti mogu pratiti na YouTube kanalu i internet portalu www.bir.ba, a zainteresovane medijske kuće će uskoro do sadržaja moći doći i preko servera.

(S. Karamustafić/Faktor.ba/Foto: K. Softić)

Akos.ba pratite putem aplikacije za Android i društvenih mreža Facebook | Instagram | Twitter.

Top