Zanimljivosti

Bio proglašen nestalim: Spašen mornar nakon 66 dana plutanja

Njemački teretni brod spasio je američkog mornara Louisa Jordana s njegove onesposobljene jedrilice 66 dana nakon što je proglašen nestalim u vodama Atlantika, objavili su dužnosnici američke Obalne straže, prenose mediji.

 

Porodica Louisa Jordana (37) prijavila je njegov nestanak 29. januara. Njemački brod za prevoz kontejnera Houston Express pokupio je Jordana u četvrtak oko 320 km od obale Sjeverne Karoline.

Jordan je nakon toga helikopterom Obalne straže prebačen u bolnicu u Norfolku u Virginiji. Njegovo je zdravstveno stanje ocijenjeno dobrim unatoč dehidraciji i slomljenoj ključnoj kosti.

Sirova riba i kišnica

Jedrilici Angel slomljen je jarbol, a u trenutku kad je Jordana pronašao njemački  brod bila je napola potopljena.

Kako navode mediji, Jordan je preživio zahvaljujući sirovoj ribi i kišnici.

Jordan se u petak odmah nakon spašavanja obratio novinarima.

Rekao je da su  dva mjeseca koja je proveo na jedrilici bila zastrašujuća i da ima osjećaj kao da je tamo bio duže od dva mjeseca.

Dodao je da se cijelo vrijeme molio Bogu i da je od njega tražio vodu. Tražio je da padne kiša.

“Raspodijelio sam vodu i pio sam po 0,5 litara vode na dan. Toliko dugo sam bio žedan, a svaki dan sam morao izdržati sa jako malo vode i kada sam ostao bez vode, pala je kiša“, istakao je on.

Jordan je opisao kako je reagovao kada je vidio brod.

Mahanje rukama

Kao prvo, kazao je on, nije vjerovao da je brod stvaran. Slao je neke signale, ali nisu ga vidjeli dok nije počeo mahati rukama.

“Vidio sam veći brod i počeo sam mahati vrlo sporo i to je signal za ‘u nevolji sam, pomozite mi’. Imao sam tri zviždaljke i zviždao sam, ali me nisu čuli“, kazao je on.

Nakon toga Jordan je uzeo američku zastavu koju je imao i okrenuo je naopačke, a to je znak za ‘spasite me’. To također nije pomoglo.

“Jedino što su ljudi na brodu vidjeli jeste moje mahanje rukama i kada su to vidjeli spasili su me“, zaključio je on.

Glasnogovornik grada Sentara Dale Gauding je potvrdio da je Jordanovo stanje stabilno i da je mogao da  sam dođe u bolnicu.

AJB

Povezani članci

Back to top button