Vi ste ovdje
Home > Ekonomija > BIMAL otvorio novi pogon za otprašivanje vrijedan pola miliona KM

BIMAL otvorio novi pogon za otprašivanje vrijedan pola miliona KM

Od 2002. godine do danas, BIMAL je upetorostručio kapacitet prerade sjemena, sa 26.000 tona godišnje na današnjih 120.000 tona prerađenog sjemena godišnje  U brčanskoj fabrici BIMAL traje sezona prijema sjemena suncokreta i genetski nemodifikovane soje. Ovogodišnju jesenju kampanju prijema sjemena obilježilo je otvaranje novog postrojenja za otprašivanje u skladu sa ekološkim standardima Europske unije, kojima je znatno smanjena emisija prašine u atmosferu.

“Trenutno je u toku prijem sjemena sucokreta i genetski nemodifikovane soje, koji će povećanim intenzitetom trajati do kraja mjeseca, što su drugim riječima velike količine sjemena koje treba pravilno obraditi i uskladištiti, uz očuvanje okoliša. Instalacijom novog postrojenja za otprašivanje, prije početka sezone, omogućili smo minimalnu emisiju prašine i zaštitu neposredne životne okoline”, potvrdila je Nataša Pucar, direktorica koporativnih komunikacija STUDEN Holdinga, u čijem sastavu posluje i ova brčanska fabrika.

Od 2002. godine do danas, BIMAL je upetorostručio kapacitet prerade sjemena, sa 26.000 tona godišnje na današnjih 120.000 tona prerađenog sjemena godišnje.

U toku trenutne sezone prijema sjemena, u fabriku BIMAL dnevno uđe i do 90 kamiona, odnosno izvrši se dnevni prijem i do 2.000 tone sjemena. Povećani kapaciteti i potrebe na sirovoj strani fabrike rezultat su rastućih izvoznih aktivnosti brčanske kompanije, ali i konstantno ulaganje BIMAL-a u razvoj poljoprivrednog sektora Bosne i Hercegovine.

Otvaranje novog postrojenja u vrijednosti od pola miliona konvertibilnih maraka realizacija je strateškog planiranja približavanja normama Europske unije u proizvodnji, koje kompanija prati uprkos nepostojanju domaćih zakona i propisa koji regulišu ovu oblast.

Fabrika BIMAL u svojim pogonima proizvodi proizvode od sjemena suncokreta, soje i uljane repice. U proizvode BIMAL-a spadaju sirovo i jestivo ulje, kao i proteinska sačma za proizvodnju stočne hrane, te lecitin, koji nalazi široku primjenu u konditorskoj i farmaceutskoj industriji.

BIMAL je već dugi niz godina prepoznat u lokalnoj i široj zajednici kroz svoju poljoprivrednu politiku koja se koncentriše na kontinuirano stručno osposobljavanje u cilju postizanja većih i kvalitetnijih prinosa, kreditiranje i praćenje proizvodnje uljarica i, kao jedna od najbitnijih stavki, zagarantovan otkup sirovina po tržišnim cijenama.

Fabrika BIMAL je nedavno proglašena za najveću kompaniju u proizvodnji prehrambenih proizvoda u Bosni i Hercegovini, po analiziranom ukupnom prihodu ostvarenom u 2015. godini, na osnovu rangiranja kompanija u okviru projekta “100 najvećih u privredi BiH”. Uzimajući u obzir i podatke o ostvarenom izvozu, kao i drugim pokazateljima, jasno možemo zaključiti da se BIMAL svrstava među najznačajnije nosioce privrednog razvoja Bosne i Hercegovine.

Akos.ba

Akos.ba pratite putem aplikacije za Android i društvenih mreža Facebook | Instagram | Twitter.

Top