Vi ste ovdje
Home > Ekonomija > Bimal: Investicije 20 miliona KM u prehrambenu industriju

Bimal: Investicije 20 miliona KM u prehrambenu industriju

Najveći problem za investitore predstavlja neusklađenost našeg pravnog sistema sa propisima Europske unije

 U planu imamo dalje širenje na Bliskom Istoku, ali i centralnoj i jugoistočnoj Evropi, izjavio je u intervjuu za Oslobođenje Ilija Studen, predsjednik Uprave Studen holdinga i generalni direktor Bimala

Fabrike Bimal i Studen-agrana Rafinerija šećera u Brčkom su među najuspješnijim privrednim subjektima u BiH. Koliko je teško biti uspješan danas u BiH?

– Već sa prvim investicijama u prehrambenu industriju Bosne i Hercegovine Studen holding je postavio postulate kojih se i danas drži, a glavni postulat kompanije je kvalitet proizvoda koji ne dozvoljava kompromise. Mi smo znali da će sve naše proizvodne investicije, prvo Bimal, a kasnije i Studen-agrana Rafinerija šećera biti orijentisane  kvalitetu i izvozu kvalitetnog proizvoda na evropsko i svjetsko tržište. Ovakav stav nas je vodio prema uspjehu i danas naše izvozne aktivnosti konstantno rastu uz održavanje liderske pozicije na domaćem tržištu.

Međutim, problemi u poslovanju ipak postoje i ti problemi se uglavnom odnose na nepostojanje uređenog pravnog sistema i zakona koji bi bili usklađeni sa zakonima kakvi postoje u Europskoj uniji.

Nedavno ste razgovarali sa saveznim ministrom za Evropu i vanjske poslove Austrije Sebastijanom Kurtzom o uslovima poslovanja u BiH. Kakvi su trenutno uslovi poslovanja u BiH?

– Najveći problem za investitore predstavlja neusklađenost našeg pravnog sistema sa propisima EU koji ukazuju na ozbiljnost i uređenost određenog tržišta i adekvatnu pravnu zaštitu stranih investitora kakav je i Studen holding. I poslije više od 20 godina poslovanja u BiH, još se nismo navikli i odbijamo da se naviknemo na neadekvatnost i inertnost određenih organa vlasti koji nas dovode do neopravdanih poteškoća u poslovanju. Jedan od konkretnih primjera je Uprava za indirektno oporezivanje koja je zbog nestručnog i neefikasnog rada službenika ove institucije dovela do zakonski neutemeljene opstrukcije rada i milionske štete za Fabriku šećera, a sve zbog nepostojanja adekvatnih propisa na državnom nivou.

Rast izvoza

Ministar vanjske trgovine i ekonomskih odnosa BiH Mirko Šarović prilikom nedavne posjete Bimalu pohvalio je dobre rezultate Bimala u izvozu ulja, ali i izrazio nadu da će dobri rezultati biti ostvareni i u izvozu šećera. Koliko Bimal trenutno izvozi ulja i na koja tržišta?

– Bimal je u prošloj godini ostvario ukupnu prodaju jestivog ulja u iznosu od 70.000 tona, od čega je preko 70 posto bilo za izvoz. Iz ovih podataka se vidi da je Bimal izvozno orjentisana kompanija, koja svoja visokokvalitetna ulja proizvedena u Brčkom po najvišim standardima izvozi u 17 država, među kojima su skoro sve zemlje zapadnog Balkana, zemlje EU – Hrvatska, Slovenija, Austrija, Njemačka, Holandija, Velika Britanija, zemlje Bliskog i Srednjeg Istoka te odnedavno i Kina.

Kao što ste rekli odnedavno izvozite ulje i u Kinu, imate li u planu nove zemlje za izvoz?

– U posljednje dvije godine Bimal bilježi stalni porast izvoza na području Turske i uopšte Bliskog Istoka. Rast izvoza doveo je do otvaranje vlastite firme za distribuciju u Turskoj u junu ove godine, a značajno je širenje i na druga tržišta Bliskog Istoka među kojima izdvajamo Sudijsku Arabiju, Ujedinjene Arapske Emirate, Libanon i Izrael. U planu je dalje širenje na području Bliskog Istoka, ali i centralne i jugoistočne Evrope.

Početkom godine govorili ste da Vaša kompanija uporno traži usaglašavanje normativa u proizvodnji šećera s propisima koji u EU i svuda u svijetu priznaju tehnološke gubitke, ali da država ne reaguje, a Uprava za indirekno oporezivanje, na njih uredno obračunava carinu i PDV. Kakvo je trenutno stanje u Rafineriji šećera u Brčkom, da li se stvari mijenjaju?

– Studen agrana Rafinerija šećera, koja svoj proizvodni, finansijski i tržišni know-how crpi iz austrijskih majčinskih kompanija, od juna 2008. na tržište plasira bijeli kristalni šećer proizveden po vrhunskoj tehnologiji te na taj način obezbjeđuje značajan i kontinuiran uspjeh na kompetitivnom tržištu. Dio naše proizvodnje, na osnovu prerade sirovog šećera, prodajemo na domaćem tržištu, dok dio proizvodnje, u odobrenom carinskom postupku unutrašnje obrade, plasiramo na inostrana tržišta.

Zbog nepostojanja propisa koji bi regulisali pitanje zakonom dozvoljenih tehnoloških gubitaka u BiH, ova trakavica sa Upravom za indirektno oporezivanje traje od februara 2013, od kada su zarobljena sredstva Rafinerije šećera u iznosu od preko 2.500.000 KM.  Nerješavanje ovog predmeta u periodu dužem od dvije godine dovodi do poteškoća i zastoja pri izvozu, održava pritisak nadzornih organa na nas i naše zaposlenike koji rade izvozne procedure, što predstavlja direktno i grubo narušavanje normalnog procesa rada i izaziva negativne posljedice na naš rad kao privrednog subjekta.

Ovaj predmet je trenutno na sudu i mi preko sudskih organa tražimo pravdu.

Povećanje kapaciteta

Kakvi su planovi Studen holdinga u ovoj godini, planirate li nove investicije u BiH, imate li u planu širenje proizvodnje?

– Svjesni potencijala koje ova fabrika u Brčkom posjeduje te sa namjerom da iskoristimo puni kapacitet globalnog poslovnog sistema Studen holdinga u kojem Bimal posluje, konstantno investiramo u proizvodne kapacitete, pa je tako u 2014. i 2015. investirano 3.000.000 KM u optimizaciju i povećanje kapaciteta na sirovoj strani, gdje se vrši obrada primljenog uljanog sjemena i jestivoj strani gdje se vrši rafinacija ulja. Bimal je započeo novu fazu investicionog ciklusa u prehrambenu industriju regije zapadnog Balkana i planira realizovati oko 20.000.000 KM novih investicija.

Najavili ste da će Holding 10 miliona eura investicija uložiti u neku drugu zemlju, a ne u BiH, možete li nam reći gdje će ta sredstva biti uložena kao i u koje projekte?

– Za sada ćemo samo reći da ćemo najavljene investicije realizovati većim dijelom u zemljama regije, a manji dio u Bosni i Hercegovini. Međutim, tehničko-tehnološki centar regije i sjedište grupe za područje jugoistočne Evrope ostaje u Brčkom, u fabrici Bimal.

Oslobođenje

Akos.ba pratite putem aplikacije za Android i društvenih mreža Facebook | Instagram | Twitter.

Top
PHP Code Snippets Powered By : XYZScripts.com