Vijesti iz zemlje

BiH: Slijedi period suhog i pretežnog sunčanog vremena

Kako se očekuje stabilno i relativno toplo vrijeme do kraja mjeseca, već sad se mogu potvrditi prognoze za suh i nadprosječno topao februar, navode iz FHMZ-a

 Stabilno anticiklonalno polje nad Bosnom i Hercegovinom uslovit će suho i pretežno sunčano vrijeme, istakli su iz Federalnog hidrometeorološkog zavoda (FHMZ) Bosne i Hercegovine u prognozi za period od 23. februara do 8. marta ove godine, javlja Anadolu Agency (AA).

Veće pozitivno odstupanje srednje temperature zraka smanjit će blagi jutarnji mrazevi u Bosni. U kotlinama i duž riječnih tokova Bosne u prijepodnevnim satima očekuje se magla i niska oblačnost. Kako se očekuje stabilno i relativno toplo vrijeme do kraja mjeseca, već sad se mogu potvrditi prognoze za suh i nadprosječno topao februar, navode iz FHMZ-a.

Minimalne jutarnje temperature zraka varirat će od -2 do 4 u Bosni, na jugu zemlje do 8 stepeni Celzijusa. Najviše dnevne temperature između 13 i 17, u Hercegovini do 20 stepeni Celzijusa. Na područjima s dugotrajnom maglom maksimalne temperature do 12 stepeni Celzijusa.

U prvoj sedmici marta prema raspoloživim prognostičkim modelima prognozira se suho i nešto svježije vrijeme s temperaturama nešto malo iznad prosjeka za ovo doba godine. Jutarnji mrazevi mogući su u centralnim područjima Bosne i na planinama. Od 6. marta do kraja prognoziranog perioda očekuje se naoblačenje s kišom i pljuskovima. U centralnim područjima nije isključen i snijeg.

Minimalne temperature zraka bit će u rasponu od -2 do 4 u Bosni, 10 stepeni Celzijusa u Hercegovini. Maksimalne temperature kretat će se između 8 i 13 u Bosni, na jugu Hercegovine do 15 stepeni Celzijusa, zaključuju iz FHMZ-a.

akos.ba

Povezani članci