Vi ste ovdje
Home > Vijesti > Vijesti iz svijeta > BiH pomaže Pakistanu: Škola “Alija Izetbegović” dobija Centar za učenje na daljinu

BiH pomaže Pakistanu: Škola “Alija Izetbegović” dobija Centar za učenje na daljinu

Centar će biti smješten u školskom centru u posebnoj prostoriji koja je podijeljena na dva dijela. U prvom dijelu bit će klasični program učenja na daljinu, po modelu takozvanog e-učenja, u kojem će učenici imati priliku da za pojedine predmete imaju nastavu preko smart-panela. Predavači će biti u Karačiju dok će u realnom vremenu nastava biti praćena u školi uz pomoć novih tehnologija.

Drugi modul u drugom dijelu prostorije namijenjen je za trening na daljinu, koji je predviđen za starije osobe koji će po sistemu večernje skole u istim prostorijama pratiti nastavu engleskog jezika i ostalih korisnih kurseva, na istom principu kao i polaznici prvog modula.

Treći, zdravstveni modul osmišljen je kao pokušaj rješavanja problema koje Pakistanci imaju sa zdravstvenom zaštitom. Zdravstveni modul radi na principu “tele-medicine”. Princip rada je da pacijent objasni svoj problem osobi koja nije lječnik ali je prošla trening na zdravstvenom modulu. Podaci se pohranjuju u sistem nakon čega sistem daje dijagnozu bolesti kao i recepte za eventualne lijekove.

Ambasador BiH u Pakistanu, koji je pokrenuo inicijativu za osnivanje ove škole, Nedim Makarević, kaže da se na ovaj način Škola uključuje u rješavanje nekoliko akutno prisutnih problema u ruralnim dijelovima Pakistana.

– Prvi je svakako nedostatak kvalificiranog nastavnog osoblja i ovo je moderan i praktičan način da se on prevaziđe i smanji stopa nepismenih i neobrazovanih, kako među samom djecom tako i među odraslima. Drugi je što se nudi ovaj poseban zdravstveni modul koji je prijeko potreban u ruralnim dijelovima Pakistana koji muku muči zbog deficita ljekara – istakao je Makarević.

Ambasador BiH u Pakistanu je iskoristio priliku te se zahvalio Fondaciji “Taleem” koja je omogućila korištenje ovih modula kao i trening za osoblje koje je u toku.

Izgradnja Pakistansko-bosanskog školskog centra “Alija Izetbegović” započela je u januaru 2016. te se, saznaje Fena, uskoro očekuje okončanje radova te svečano otvorenje.

FENA

Akos.ba pratite putem aplikacije za Android i društvenih mreža Facebook | Instagram | Twitter.

Top