Ekonomija

BiH ima četiri uljare: Izvoz nadmašio uvoz

Ministar spoljne trgovine i ekonomskih odnosa BiH Mirko Šarovića izjavio je u petak da je na sastanku sa predstavnicima uljara u BiH dogovoreno da u što skorije vrijeme bude organizovan širi skup kako bi bile razmotrene perspektive za sadnju i razvijanje sirovinske baze za tu industriju.

Šarović je rekao novinarima da je razgovarao s predstavnicima glavnih prerađivača – kompanije “Bimal” i tri nove kompanije koje su otvorene zahvaljujući rastućem trendu te industrije, prenosi Srna.
On je pojasnio da je Turska, kao glavno izvozno tržište za BiH, inicirala izmjene Sporazuma o slobodnoj trgovini kako bi bile uspostavljene izvozne kvote za BiH, a zbog diskutabilnog porijekla određenih proizvoda za koji se uvoze sirovine.
Prema njegovim riječima, rezultati te industrije u 2016. godini bili su najbolji u posljednjih 20 godina, te je prvi put uspostavljen balans uvoza i izvoza uz nešto veći izvoz.

Šarović je naveo da je i udio domaćih uljara na domaćem tržištu porastao, od čega samo “Bimal” ima oko 45 posto tržišta.
Izvršni direktor “Bimala” Ševal Suljkanović naglasio je da su prerađivači spremni da se angažuju na razvijanju sirovinske baze za uljarsku indistriju, prenose federalni mediji.
Današnji sastanak u Sarajevu je organizovan zbog nedostatka sirovinske baze za uljarsku industriju zbog male sadnje kultura suncokreta, soje i uljane repice.

indikator.ba

Povezani članci

Back to top button