Ekologija

BiH država s najnižim procentom zaštićenih prirodnih područja u Evropi

Bosna i Hercegovina država je s najnižim procentom zaštićenih prirodnih područja u Evropi, a putem projekta Ujedinjenih nacija to bi moglo biti promijenjeno u naredne tri godine.

Cilj je stepen zaštićenih područja s tri povećati na 17 posto.

Projekt pod nazivom “Postizanje očuvanja biološke raznolikosti kroz uspostavljanje i efikasno upravljanje zaštićenim područjima i izgradnju kapaciteta za zaštitu prirode u BiH”, financiran je i odobren od Globalnog fonda za okoliš (GEF), a bit će implementiran putem projekta Ujedinjenih nacija za okoliš/životnu sredinu (UNEP) u saradnji s nadležnim ministarstvima u BiH.

Federalna ministrica okoliša i turizma Edita Đapo Feni je kazala da bi rezultati projekta trebali dati smjernice kako nastaviti dalje sa zaštićenim prirodnim područjima i koja područja treba zaštititi.

“Jako je važno da se podigne svijest o takvim područjima koja su vrlo važna za očuvanje prirodnih, ali i društvenih i ekonomskih resursa”, istakla je Đapo.

Navodi da Kanton Sarajevo prednjači po broju zaštićenih područja, a da su Bijambare, koje godišnje imaju desetke hiljada posjetilaca, pokazatelj isplativosti zaštite.

Pojašnjava da u zaštićenom području nije stroga zabrana gradnje, naprotiv, moguća je u svrhu promocije mjesta i jačanja turizma.

Pomoćnica ministra za zaštitu životne sredine u Republici Srpskoj Svjetlana Radusin također naglašava da će projekt, osim zaštite prirode, donijeti i niz ekonomskih prednosti.

Istakla je da će se konačno u BiH početi štititi endemične vrste i brojna zanimljiva staništa životinja i biljaka.

Osim toga, bit će određen stepen ugroženosti određenih vrsta.

Izvršni partneri i osnovni korisnici projekta, u skladu sa svojim nadležnostima za zaštitu prirode, jesu Ministarstvo za prostorno uređenje, građevinarstvo i ekologiju Republike Srpske i Federalno ministarstvo okoliša i turizma.

Akos.ba

Povezani članci

Back to top button