Ekonomija

BiH će u Pakistanu dobiti objekat “Bosanska vila” i zemljište za biznis centar

Bosna i Hercegovina će u okviru inicijative “Jedan pojas-jedan put”, svjetskom geostrateškom projektu, u kojem je zvanično od sredine maja, uz Aziju i Evropu moći imati veliku ekonomsku korist, poručeno je sa današnje redovne sesije Asocijacije nezavisnih intelektualaca Krug 99, javlja Anadolu Agency.

Tema današnje sesije Kruga 99 bila je Mogućnosti za BiH inicijative “Jedan pojas-jedan put” na iskustvima Pakistana, a jedan od uvodničara bio je Salim Nawaz, ambasador Islamske Republike Pakistan u BiH, koji se osvrnuo na ekonomski koridor Kine i Pakistana, popularno poznat po akronimu CPEC, koji je sastavni dio inicijative “Jedan pojas – jedan put”.

Prema riječima Nawaza, Koridor je velikog ekonomskog značaja, ne samo za Kinu i Pakistan već i za ostatak svijeta.

“S jedne strane vidjećemo velike geoekonomske promjene, a s druge strane riječ je o velikom ekonomskom potencijalu za zemlje da dođu i učesvuju u projektu”, rekao je ambasador Pakistana u BiH.

 Nawaz je izrazio želju da BiH učestvuje u projektu i na taj način ostvari korist od istog.

“Narod u Pakistanu će biti veoma zadovoljan da vidi da kompanije iz BiH dolaze u Pakistan i posluju. Biće zadovoljni da vide da obje zemlje imaju korist od ovog projekta“, rekao je Nawaz istakavši da su odnosi iskrenosti i ljubavi između BiH i Pakistana duboko ukorijenjeni.

Nedim Makarević, ambasador BiH u Pakistanu, rekao je da riječ od veoma ozbiljnom geostrateškom projektu svjetskih razmjera koji će promijeniti geopolitičku sliku svijeta, posebno Azije, u narednim godinama.

“Ovaj projekat će promijeniti pomorske puteve zato što će otvoriti ogromnu luku u mjestu Gwadar, blizu Irana, koje pripada Pakistanu i ima duboki gaz za brodove, tako da joj najveći tankeri mogu prići. Kina će od granice sa Iranom, pa sve do Himalaja, na granici sa Pakistanom, uspostaviti brze ceste i željeznicu tako da prebacuje svoju robu. Skratiće se pomorski put tri do četiri sedmice“, pojasnio je Makarević i dodao da je projekat važan i s vojnog aspekta.

Bosna i Hercegovina će upravo u poslovnoj zoni Gwadara dobiti objekt veličine 500 kvadratnih metara koji će se zvati “Bosanska vila” u kojoj će privrednici koje je pozvala Ambasada BiH u Pakistanu i ostale zvanice moći odsjedati bez ikakve naknade.

“Druga stvar, Bosna i Hercegovina će u poslovnoj zoni Gwadara dobiti zemljište na raspolaganje, gdje shodno našim mogućnostima, našem planu, možemo da napravimo svoj biznis centar gdje bi koordinirali, ne samo naše firme nego firme iz bivše Jugoslavije, pa i cijelog Balkana“, naglasio je Makarević.

Faruk Borić, predsjednik Udruženja Bosansko-kineskog prijateljstva, govoreći o Inicijativi “Jedan pojas-jedan put”, objasnio je da se radi o najvećoj političko-ekonomskoj inicijativi ikada.

“Oko četiri milijarde ljudi su potencijalno uključeni u rad inicijative – cjelokupna Azija, cjelokupna Evropa i dobar dio Afrike. Ono što je snaga projekta jeste što iza njega stoje Vlasti NR Kine sa svim svojim ekonomskim i finansijskim vlastima”, kazao je Borić.

Objasnio je da je ideja Inicijative da se uključe i projekti koji su prije počeli što, kako je kazao, znači da i BiH može kapitalizirati određene već započete projekte kroz „Jedan pojas, jedan put“.

“S nestpljenjem očekujem gospodina Šarovića ,koji je u ime BiH potpisao Inicijativu, čime je BiH zvanično postala dio iste, a i siguran sam da će u narednom periodu Kina igrati sve značajniju ulogu kada je, prije svega, u pitanju ekonomska saradnja između dviju država“, rekao je Borić.

Kineski predsjednik Xi Jinping predstavio je 14. maja na međunarodnom Summitu svoju Inicijativu “Jedan pojas, jedan put” i iznio kineske planove za stvaranje novog globalnog ekonomskog poretka.

Na Forumu u Pekingu učestvovalo je 1.500 delegata iz 130 država i 70 međunarodnih organizacija, među kojima i predsjednici i premijeri iz 29 zemalja, a u uvodnom izlaganju domaćin susreta Xi je kazao kako je riječ o inicijativi koja je na fonu “Puta svile” koji je prije dvije hiljade godina povezivao kontinente i ljudima omogućavao saradnju na svim poljima.

Na posebno organizovanoj ceremoji, ministar vanjske trgovine i ekonomskih odnosa Mirko Šarović je u ime Bosne i Hercegovine potpisao sporazum o saradnji sa NR Kinom u oblasti razvoja, infrastrukture, energetike i turizma. Potpisivanjem ovog sporazuma, BiH je i formalno postala dio projekta “Jedan pojas, jedan put” u kome je NR Kina stavila na raspolaganje, za različite projekte, više 100 milijardi eura.

 Akos.ba

Povezani članci

Back to top button