Vi ste ovdje
Home > Ekonomija > BIGMEV: Razvojne agencije “NERDA” i “ZAFER” dogovorile konkretnu saradnju

BIGMEV: Razvojne agencije “NERDA” i “ZAFER” dogovorile konkretnu saradnju

BIGMEV: YUSUF BALCI I ENES DRLJEVIĆ POTPISALI DANAS SPORAZUM IZMEĐU RAZVOJNIH AGENCIJA “ZAFER” I “NERDA

 Posredstvom Fondacije BIGMEV, predstavnici Razvojne agencije sjeveroistočne Bosne “NERDA” i Razvojne agencije “ZAFER” (Kutahija, Manisa, Afijon i Ušak) Republike Turske, potpisali «Memorandum o saradnji».

Sporazum su danas u sarajevskom predstavništvu Fondacije BIGMEV potpisali, direktor Razvojne agencije sjeveroistočne Bosne “NERDA” Enes Drljević i direktor Razvojne agencije “ZAFER” Yusuf Balci.

 {youtube}wNweQ4CL92A{/youtube}

Potpisivanjem ovog sporazuma je prethodila ranija saradanja između ove dvije agencije koje su već aplicirale na dva projekta u programima EU.

Cilj saradnje je povezivanje u sferi biznisa, tj. povezivanje kompanija iz jedne i druge regije, promovisanje poslovnih potencijala, razmjena iskustava, obuka i edukacije, te zajedničko učešće na projektima EU.

„Imamo jednu sigurnu činjenicu a to je da će razmjena informacija, podataka kao i iskustava imati jak uticajna razvoj odnosa i na dobrobit obje zemlje. Agencije će kroz buduću saradnju dobiti značajna iskustva i snagu u razvijanju evropsih fondova i projekata. Smatram da pored evropskih projekata, imamo i drugu korist a to je da agencija u regiji Manisa i agencija u Tuzlansom kantonu naprave značajne pomake po pitanju razvoja ekonomije. Nadamo se da će obje strane iskorisiti sve mogućnosti da se ekonomski potencijali i investicijski kapaciteti stave u pogon i postignu željeni rezultati”, kazao je tom prilikom domaćin današnjeg događaja Muzaffer Cilek, predsjednik Fondacije BIGMEV.

Na području koje pokriva Agencija ZAFER živi 3 miliona stanovnika. Najrazvijeniji sektori u ovoj regiji su poljoprivreda, sektor tehnike, proizvodnja dijelova i proizvoda od plastike, rudarstvo i zdravstveni turizam.

Yusuf Balci, direktor agencije ZAFER izrazio je posebnu zahvalnost predsjedniku Fondacije BIGMEV, Muzafferu Cileku i svim uposlenicima Fondacije iz razloga što pokreću i realiziraju ovakav vid saradnje. «Naše dvije Razvojne agencijeimaju mnogo sličnosti. Danas ozvaničena saradnja će biti precizirana akcionim planom. Naše aktivnosti u realizaciji potpisanog će se nastaviti kroz redovne posjete i kroz rad na terenu. Smatram da sve postojeće veze između naših zemalja u kulturnom i historijskom pogledu moraju biti krunisane kvalitetnom ekonomskom saradnjom”, riječi su Yusufa Balcia, direktora Razvojne agencije ZAFER, regije u kojoj se nalazi najveća turska fabrika za proizvodnju tehnike Vestel.

Akos.ba

Akos.ba pratite putem aplikacije za Android i društvenih mreža Facebook | Instagram | Twitter.

Top
PHP Code Snippets Powered By : XYZScripts.com