Vi ste ovdje
Home > Ekonomija > BIGMEV počeo sa izvozom malina u Tursku: Ove godine će se izvesti 160 tona

BIGMEV počeo sa izvozom malina u Tursku: Ove godine će se izvesti 160 tona

Izvozom prvog kamiona malina od ukupno sedam u ovoj godini, Fondacija BIGMEV (Centar za razvoj odnosa sa BiH) počela je s realizacijom projekta izvoza ovog voća iz Bosne i Hercegovine u Republiku Tursku. Maline su sa područja Srebrenice i Bratunca, a u projektu učestvuje oko 180 povratničkih porodica koje imaju male plantaže malina.
 U ovoj godini planirano je da se izveze oko 160 tona malina u vrijednosti od 780.000 KM. Za iduću godinu cilj je da se izvoz uveća za 100 posto.
Izvoz malina na tursko tržište BIGMEV je realizirao u saradnji sa kompanijom Aydinoğlu Kestat iz turskog grada Bursa koja već tri godine uvozi kesten iz Bosne i Hercegovine.
Maline su kupljene od firme Voćar piramida d.o.o. Visoko, a BIGMEV ovom prilikom poziva i druge kompanije u Bosni i Hercegovini koje se bave otkupom malina da se jave u Fondaciju kako bi se već sada mogao planirati izvoz ovog voća na tržište Republike Turske.
Fondacija BIGMEV je neprofitna organizacija, a osnovana je 2010. godine s ciljem razvoja odnosa između Bosne i Hercegovine i Republike Turske. Fondacija već tri godine kontinuirano radi na izvozu bh. roba i usluga na tursko tržište. Sjedište Fondacije je u Istanbulu, sa predstavništima u Bursi i Sarajevu.
 Osnovna zadaća BIGMEV-a je spajanje stranih investitora sa poslovnim prilikama u Bosni i Hercegovini. Projekti BIGMEV-a se realizuju preko institucija na području čitave Bosne i Hercegovine. Pored potpisivanja UN-ovog Globalnog sporazuma, BIGMEV je do sada realizirao mnoge upješne projekte, edukacije za menadžere malih i srednjih preduzeća, poslovne forume, ali i olakšao izvoz bh. proizvoda na tursko tržište.  

 

Akos.bA
 

Akos.ba pratite putem aplikacije za Android i društvenih mreža Facebook | Instagram | Twitter.

Top