Vi ste ovdje
Home > Kultura i tradicija > Književni kutak > Biblioteka Sarajevo: Maternji jezik se uči čitanjem, razgovorom i slušanjem

Biblioteka Sarajevo: Maternji jezik se uči čitanjem, razgovorom i slušanjem

Učenici osnovne škole “Safvet beg Bašagić”, Srednje škole primjenjenih umjetnosti i učenici Prve gimnazije družili su se sa lingvistima sa Instituta za jezik kako bi više naučili o svom maternjem jeziku.

Magistrica Aida Kršo sa Instituta za jezik održala je predavanje na temu “Njegovanje kulture govora kroz verbalnu i neverbalnu komunikaciju”.

Kršo je istakla da je maternji jezik neopisivo važan za sve životne aktivnosti jer se osoba putem jezika identificira sa cijelom jednom jezičkom zajednicom.

– Želimo da pokažemo učenicima koliko je važan jezik i komunikacija, te da shvate da je uspjeh u životu povezan sa njegovanjem jezičke kulture – kaže Kršo.

Smatra da ne njegujemo dovoljno svoj maternji jezik jer smo pogođeni brojnim nedaćama, egzistencijalnim problemima i svim drugim životnim poteškoćama.

Doktor Jasmin Hodžić učenicima je govorio o figurativnom jeziku i gramatici.

– Jezik se voli i uči čitanjem, razgovorom, slušanjem. Naši stariji mudrije govore, pričaju sporije i pričaju sadržajnije. Slušajući njih, pjesme i priče i mi učimo naš jezik – ističe Hodžić.

Na kraju zaključuje da voleći sebe, svoju kulturu, tradiciju, narod, zemlju ljudi vole i svoj jezik.

Faktor

Akos.ba pratite putem aplikacije za Android i društvenih mreža Facebook | Instagram | Twitter.

Top