Vijesti iz zemlje

BHS servis Anadolu Agency obilježava 7. godišnjicu osnivanja 

Ekipe Anadolu Agency (AA) u proteklih sedam godina postojanja servisa na bosanskom, hrvatskom i srpskom jeziku bile su na terenu prateći sve važne događaje kako u Bosni i Hercegovini tako i u regionu počevši od Albanije, Makedonije, Kosova, Srbije, Crne Gore, Hrvatske te Slovenije.

Osnovan 11. marta 2012. godine pri Regionalnoj direkciji za Balkan u Sarajevu, servis Anadolu Agency (AA) na bosanskom, srpskom i hrvatskom jeziku bio je iskorak ove medijske kuće sa stoljetnom tradicijom nakon kojeg je uslijedilo pokretanje servisa na brojnim jezicima čiji je broj danas dosegao 13.

Servis Anadolu Agency (AA) na bosanskom, srpskom i hrvatskom jeziku posljednjih godina je globalni medijski partner najvećim regionalnim događajima iz više oblasti, uključujući i investicijsku konferenciju Sarajevo Business Forum iz oblasti ekonomije, kao i ranija medijska sponzorstva Sarajevo Film Festivalu, Al Jazeera festivalu dokumentarnog filma, Sarajevo Halal Forumu te sponzorstvo istaknutim sportskim kolektivima.

Pored servisa na turskom, u okviru globalne mreže AA djeluju i servisi na engleskom, arapskom, ruskom, BHS jezicima, albanskom, makedonskom, perzijskom, dva dijalekta kurdskog, španskom, indonezijskom i francuskom jeziku.

Osnovana 6. aprila daleke 1920. godine odlukom Mustafe Kemala Ataturka u periodu oslobodilačkog rata i osnivanja Republike Turske, AA je imala historijski važnu ulogu u Turskoj jer je pronosila glas borbe turskog naroda za nezavisnost.

Tokom proteklih devet i pol decenija AA nije posustajala u maratonskoj utrci na globalnom agencijskom i novinarskom poligonu.

Implementacijom jasne vizije rada i razvoja i poštujući principe pouzdanog, nepristrasnog, moralnog i brzog izvještavanja, AA sigurnim koracima korača ka jubileju 100 godina postojanja, čime se rijetke institucije te vrste mogu pohvaliti.

Akos.ba

Povezani članci

Back to top button