Vijesti iz svijeta

BH UK Network: Presuda Mladiću pružila nam je makar trunku pravde

- Zajednica bh. udruženja u Velikoj Britaniji objavila je da odluka Haškog tribunala o doživotnom zatvoru Ratku Mladiću može biti satisfakcija porodicama ubijenih kao i žrtvama agresije na BiH

Zajednica bh. udruženja u Velikoj Britaniji Bosnia & Herzegovina UK Network objavila je da odluka Haškog tribunala o doživotnom zatvoru Ratku Mladiću može biti satisfakcija porodicama ubijenih kao i žrtvama agresije na BiH, napominjući da ove odluke moraju biti prihvaćene od svih, javlja Anadolu Agency (AA).

Predsjednik BH UK Network Zaim Pašić tim povodom je izjavio da bi ova i druge presude trebale dovesti do prihvatanja historijskih činjenica.

“Nakon dužeg vremena od počinjenja genocida i zločina nad Bošnjacima i Hrvatima u BiH osuđeni su glavni akteri tih događaja što bi trebalo dovesti do prihvatanja činjenica koje su nažalost zaustavili živote nedužnih građana kao i planove porodica da imaju normalan život. Sve ono što se dešavalo u Drugom svjetskom ratu – Holokaust, Jasenovac i ostalo – nije se zaboravilo, a desio se genocid u BiH od strane vojske RS kao i tadašnjeg rukovodstva koje nije uspjelo da na demokratski način pređe iz jednog u drugi sistem“, kazao je Pašić te dodao:

“Odluka Haškog tribunala o doživotnom zatvoru Ratku Mladiću može biti satisfakcija porodicama ubijenih kao i žrtvama agresije na BiH, međutim ako ove odluke ne budu prihvaćene od svih onda se neće ostvariti trajni suživot i uvijek će biti onih koji će stvarati svoju historiju i negirati činjenice. U nadi da se genocid neće dogoditi više nigdje u svijetu pozdravljamo odluke Haškog tribunala. Još jednom iskreno saučešće žrtvama agresije na BiH te poziv da se razgovara o miru i suživotu kao i da Bosna i Hercegovina što prije postane moderna demokratska zajednica svih građana koji u njoj žive.”

Mujo Delić, član bh. zajednice u Velikoj Britaniji koji je preživio genocid u Srebrenici se također oglasio povodom izrečene kazne Ratku Mladiću.

“Naše porodice i prijatelje koji su žrtve genocida niko nam ne može vratiti, ali nama preživjelima ova presuda ipak daje određenu radost da će najodgovorniji čovjek za genocid provesti ostatak svog života u zatvoru. Ovo je također jako važna presuda u kontekstu historije, pošto je ipak cijela međunarodna zajednica prepoznala obim srebreničkog genocida što će ostati upisano, da mlade generacije to nikada ne zaborave“, kazao je Delić.

Njegova kćerka, Lejla Delić, druga generacija preživjelih genocida je izjavila:

“Gledala sam presudu koja najviše znači nama Bošnjacima – presudu ratnom zločincu Ratku Mladicu. Presuda je podarila mom ocu, šehidima i porodicama koje su izgubile najmilije, makar trunku satisfakcije i pravde. Napokon je osuđen zločinac, da do kraja života bude među hladnim zatvorskim zidovima. Ova presuda je važna da ponovo potvrdi ono što se dogodilo u Srebrenici, važna za nas, buduće generacije.”

Ratko Mladić, bivši komandant Glavnog štaba Vojske Republike Srpske, jučer je pravosnažno osuđen na doživotnu kaznu zatvora zbog genocida u Srebrenici i drugih zločina u Bosni i Hercegovini.

akos.ba

Povezani članci

Back to top button