Sportske novosti

BH. Reprezentacija nogometaša – beskućnika otputovala na turnir u Bugarsku

Posljednja provjera pred početak SP-a u Glasgowu

Doboj Istok, 24. juni 2016. – BH. Reprezentacija nogometaša – beskućnika danas je u organizaciji MFS – EMMAUS-a krenula na Međunarodni turnir u Bugarsku u okviru posljednjeg okupljanja pred odlazak na Svjetsko prvenstvo igrača – beskućnika 2016. koje se održava ove godine od 10- do 16. jula u Glasgowu, i koje je ujedno posljednja provjera za igrače i prilika za uigravanje. Turnir se održava u Sofiji, i traje do nedjelje.

Nakon osvojenog historijskog srebra na Svjetskom prvenstvu u Čileu za nogometaše – beskućnike, Reprezentacija Bosne i Hercegovine počela je sa pripremama za Homeless World Cup 2016 još u aprilu ove godine. Najbolji rezultat Reprezentacije BiH do sada je osvojeno drugo mjesto na SP u Čileu 2014. godine.

Pravilo za sve reprezentacije je promjena kompletne ekipe svake godine, a BiH će ove godine predstavljati Asmir Mehić, Danijel Kolanović, Eldin Baraković, Mehmed Baščelić, Jovan Malinović, Sejfo Beganović, Sefer Halilović i Esmin Mehanović.

“Idemo u Bugarsku i ovo je posljednja provjera spremnosti naše ekipe. Atmosfera među igračima je odlična. Svoje učešće u ovom projektu shvatili su kao šasnu. Žele se dokazati, i žele dati maksimum kako bi opravdali povjerenje koje im je ukazano, i kako bi osvjetlali obraz Reprezentaciji i cijeloj BiH na ovom turniru, a i na SP u Škotskoj”, izjavio je Elmedin Škrebo projekt menadžer EMMAUS-a i vođa projekta Reprezentacije beskućnika BiH.

BH. Reprezentacija na rankig listi zauzima visoko 7. mjesto, što je svrstava u prvi šešir prije izvlačenja grupa zemalja učesnica na SP u julu ove godine.

Međunarodni forum solidarnosti EMMAUS je osnivač Reprezentacije. Naziv “reprezentacija beskućnika” nije metafora, to su mladi iz osjetljivih i ugroženih kategorija društva – beskućnici, prognanici, djeca bez roditeljskog staranja, korisnici kolektivnih naselja, pripradnici manjina i drugih socijalno isključenih i marginalizovanih kategorija. Na ovaj način se pokušava skrenuti pažnja na njihove probleme i daje mogućnost da makar nakratko uživaju i ne razmišljaju o situaciji u kojoj se nalaze. Nerijetko se zahvaljujući pozitivnom utjecaju projekta i u potpunosti izvuku iz loše situacije u kojoj se nalaze, dobiju zaposlenje ili nastave prekinuto školovanje.

Ove godine Na SP u Glasgowu učestvuje 48 reprezentacija u muškoj i 16 u ženskoj konkurenciji. Bit će to 14. po redu Svjetsko prvenstvo, a za BH. Reprezentaciju 5. u nizu učešće.

Pomoć MFS-EMMAUS-u u realizaciji projekta Reprezentacije beskućnika do sada su dali: Federalno ministarstvo kulture i sporta, zatim Ministarstvo obrazovanja, nauke, kulture i sporta Tuzlanskog kantona, gradonačelnik Doboja Obren Petrović, načelnik općine Gračanica Nusret Helić, Nogometni/Fudbalski savez BiH, NK Široki Brijeg, i drugi. Posebno ističemo pomoć projektu reprezentativca BiH i fudbalera engleskog Evertona Muhameda Bešića, koji je ujedno i zvanični ambasador MFS-EMMAUS-a.

Akos.ba

Povezani članci

Back to top button