Vi ste ovdje
Home > Vijesti > Dijaspora > Bh. privrednik i ambasador BiH u Norveškoj obezbijedili stipendije za studente ETF-a u Sarajevu

Bh. privrednik i ambasador BiH u Norveškoj obezbijedili stipendije za studente ETF-a u Sarajevu

Na Elektrotehničkom fakultetu u Sarajevu upriličena je dodjela stipendija za četvero uspješnih studenata ovog fakulteta. Stipendije za troje studenata je obezbijedila kompanija Borge Installasjon iz Norveške u vlasništvu oca i sina porijeklom iz BiH, dok je jednu stipendiju osigurao ambasador BiH u Norveškoj Nedim Makarević.

Mujo Hamzić je rođen u Ilijašu, školovao se u Sarajevu, a 1993. godinu je dočekao u Čapljini. Krajem te godine odlazi u Norvešku. U kompaniji koju danas posjeduje zaposlio se 1995. godine, za samo dvije godine je postao suvlasnik firme, a 2004. godine on i sin Almir su postali jedini vlasnici Borge Installasjon, kompanije koja se bavi projektovanjem i izvođenjem svih vrsta elektro instalacija. Za svoju firmu kaže da nije velika, ali da je solidna. Na prijedlog Almira odlučili su novčano podržati nekoliko studenata.

Vratiti dug zemlji

– Živim u državi koja ulaže izuzetno mnogo u obrazovanje. Mi znamo da je obrazovanje osnov svake države. S obzirom da imam firmu koja se bavi elektrotehničkim poslovima, odlučili smo se za studente elektrotehnike. Ovo smatramo izuzetno važnim projektom za nas, jer na taj način pokušavamo vratiti dug našoj državi, koja je nekad, dok sam bio mlad i školovao se, ulagala u nas, obrazložio je svoju odluku Hamzić.

Stipendije su dodijeljene bez specijalnih uslova za studente.
– Osnovni uvjet je da oni redovno studiraju, da polažu ispite i da jednog dana odaberu da li će ostati ovdje da grade BiH ili će otići da traže svoj prostor u nekom drugom dijelu svijeta, kazao je on.

Pored toga, oni će imati  obavezu da se djelimično obrazuju na norveškom jeziku. Njima će biti obezbijeđen boravak u ovoj zemlji svake godine u periodu kad nema obaveznih fakultetskih aktivnosti, naravno, o trošku davaoca stipendija.

– Naredne godine želimo otvoriti projektni ured ovdje u Sarajevu koji bi radio za nas. Oni bi, naravno, imali mogućnost da poslije studija eventualno dobiju zaposlenje u našem uredu, koji bi trebao biti otvoren iduće godine, da bi projektovali objekte koje mi izvodimo u Norveškoj. To je potpuno moguće. To nam je jeftinije i jednostavnije, a na takav način želimo svake godine da ulažemo ovdje u Sarajevo.

Hamzić je ujedno i predsjednik Norveško-bosanske komore u Norveškoj.
– Naš izvoz iz BiH u Norvešku je povećan nekoliko puta od dolaska ambasadora Makarevića, ističe Hamzić.

akos.ba

Akos.ba pratite putem aplikacije za Android i društvenih mreža Facebook | Instagram | Twitter.

Top
PHP Code Snippets Powered By : XYZScripts.com