Vi ste ovdje
Home > Ekonomija > Kupujmo domaće i halal > Bh. intelektualci: Kupovinom domaćih proizvoda razvijamo BiH i otvaramo nova radna mjesta

Bh. intelektualci: Kupovinom domaćih proizvoda razvijamo BiH i otvaramo nova radna mjesta

Bosanskohercegovački intelektualci udruženi u nevladine organizacije okupili su se danas na javnoj tribini u Sarajevu o temi “Upalimo svjetlo u BiH”, da bi pružili svoju podršku akciji kupovine domaćih proizvoda, ocijenivši da je to šansa za razvoj bh. ekonomije i otvaranja novih radnih mjesta.

 

Na tribini su danas govorili predsjednik i generalni sekretar Vijeća kongresa bošnjačkih intelektualaca (VKBI) Nedžad Mulabegović i Emir Zlatar, predsjednik Srpskog građanskog vijeća (SGV) Miladin Vidaković, predsjednik Hrvatskog narodnog vijeća (HNV) Marinko Pejić, predsjednik Asocijacije nezavisnih intelektualaca „Krug 99“ Adil Kulenović te predsjednik Udruženja kupujmo i koristimo domaće Admir Kapo.

Intelektualci su saglasni u ocjeni da je kupovina domaćih proizvoda nešto što može ujediniti sve građane BiH i pomoći razvoju privrede jer firme koje su se ujedinile u ovoj akciji uplaćuju milione u budžete svih nivoa u BiH, a upravo iz tih budžeta uplaćuju se penzije te plaće.

Mulabegović smatra da je ova akcija ekonomski interes BiH, način za okupljanje u jednoj akciji od značaja za građane, zbog čega je stava da se ovako može pomoći cijelom proizvodnom i prodajnom lancu u BiH.

Vidaković je istaknuo da je očigledno da je u BiH potrebno “upaliti svjetlo” kako bi stvari krenule u smjeru koji zahtijevaju građani ove države te je najavio da će o kupovini domaćih proizvoda govoriti na izborno-izvještajnoj skupštini SGV-a.

Ova akcija je način razbijanja stereotipa, mišljenja je Pejić, da je ono strano bolje od domaćeg te dodaje da ona može biti primjer političarima kako se treba udruživati i nadilaziti razlike, odnosno tragati za onim što je svima zajedničko, jer je to jedini način za izgradnju sretnije budućnosti.

– Umjesto etnonacionalizma koji nas na svaki način međusobno svađa i čini da je svakom građaninu teško, okupili smo se da bismo afirmirali ekonomski bh. nacionalizam – naglasio je Kulenović.

Predsjednik Udruženja kupujmo i koristimo domaće Admir Kapo poručio je danas da u BiH postoje velike mogućnosti za razvoj ekonomije, jer je veliki dio bh. potencijala neiskorišten, iznoseći podatak da je za 11 mjeseci 2014. godine napravljen deficit od 6,2 milijarde KM, a da jedna trećina ide na uvoz hrane koja se može proizvoditi u BiH.

– Upravo tu je velika šansa BiH s obzirom na statističke podatke koji govore da su jedna trećina nezaposlenih koji su prijavljeni kod službi za zapošljavanje nekvalificirani radnici, koji bi u lancu proizvodnje hrane mogli naći radna mjesta – pojasnio je Kapo.

Kako je zaključeno, ukoliko bi se građani angažirali više na kupovini domaćih proizvoda mogla bi se “spasiti” velika sredstva koja se odlijevaju iz BiH, pomoći likvidnosti firmi te napuniti budžeti.

FENA

Akos.ba pratite putem aplikacije za Android i društvenih mreža Facebook | Instagram | Twitter.

Top