Vi ste ovdje
Home > Kultura i tradicija > Umjetnost > Bh. film “Žaba” prikazan na Balkan New Film Festivalu u Oslu

Bh. film “Žaba” prikazan na Balkan New Film Festivalu u Oslu

 BaNeff je festival novih filmova sa Balkana u nordijskim zemljama (Švedskoj, Norveškoj i Finskoj), a cilj festivala je  da se nordijskoj publici i profesionalnim filmskim radnicima popularizuje filmska umjetnost sa Balkana i da se otvore nove mogućnosti o saradnji u filmskoj industriji i evropskom filmu.

Značaj filmske umjetnosti

Festival dovodi kao goste profesionalne filmske stvaraoce sa Balkana, reditelje, scenariste, producentske kuće, glumce, filmske stvaraoce, a održavaju se i panel diskusije sa publikom.
Tokom prvih deset godina stvoreno je više oblasti djelovanja festivala, a Trans Cinema Nation – Zemlje /Narodi/ Filmovi koji su u tranzitu/promjeni, je dio glavnog festivala BaNeFF-a. U okviru ovoga dijela prikazivani su filmove iz raznih dijelova svijeta: Turske, Bugarske, Mađarske, Slovačke, Moldavije, Ukrajine, Poljske, Rusije, Estonije, Letonije, Litvanije, Gruzije.

Festival stručno i ekonomski podržavaju Švedski Institut za film i umjetnost (SFI),  kao i Norveški institut za film i umjetnost (NFI), ali i ambasade svih zemalja čiji se filmovi prikazuju na festivalu, kao i općine i gradovi gdje se filmovi prikazuju; Geteborg, Malme, Vesterios i Norshopingi,  te mnogi drugi akteri, a festival sarađuje sa filmskim festivalima širom svijeta. Ambasador Bosne i Hercegovine u Norveškoj Nedim Makarević je u svom govoru, prije emitovanja filma, naglasio da je BaNeff izvoznik filmske umjetnosti sa Balkana u nordijske zemlje te da je umjetnost ono što nas je uvijek vezivalo i jos uvije nas veže „Naši prostori su bili i još uvijek su plodan rasadnik talenata u svim granama umjetnosti i to je nešto po čemu trebamo biti prepoznavani u svijetu, a ne po kontinuiranim negativnim vijestima koje nas ne predstavljaju u svjetlu u kojem trebamo biti prestavljeni“ – kazao je Makarević.

Akos.ba

Akos.ba pratite putem aplikacije za Android i društvenih mreža Facebook | Instagram | Twitter.

Top