Vi ste ovdje
Home > Vijesti > Vijesti iz svijeta > Bh. diplomata u Oslu o geopolitičkim odnosima na Bliskom Istoku

Bh. diplomata u Oslu o geopolitičkim odnosima na Bliskom Istoku

U organizaciji Ambasade Bosne i Hercegovine u Oslu jučer je u prisustvu predstavnika bh. dijaspore i diplomatskog kora iz zemalja zapadnog Balkana upriličeno predavanje o temu “Aktuelno stanje geopolitičkih odnosa na Bliskom istoku”.

Temu je prezentirao Slobodan Srdanović, diplomat sa dugogodišnjim iskustvom u radu na bliskoistočnim destinacijama i aktuelni savjetnik u Ambasadi BiH u Oslu.

Srdanović je ovu zanimljivu oblast otvorio presjekom istorije Bliskog istoka, od starog vijeka kada je ovaj region smatran kolijevkom civilizacije, zatim biblijskog perioda, pa sve do raspada Osmanskog carstva.

Koristeći se istorijskim činjenicama, objasnio je suštinu bliskoistočnog spora, bliskoistočne ratove, mirovne inicijative i ulogu međunarodnih aktera u pronalasku trajnog mirovnog rješenja za sukobljene strane na Bliskom istoku.

Srdanović je kroz svoje izlaganje objasnio i širi aspekt bliskoistočne krize u kontekstu najnovijih istorijskih događaja, od pojave Islamske revolucije u Iranu, ratova u Iraku i Siriji, “arapskog proljeća” pa do najnovijih stavova američke administracije o Jerusalemu i reakcije različitih međunarodnih organizacija na ove stavove.

Poseban akcenat u izlaganju stavio je na palestinsko pitanje, odnosno historijske faze u izgradnji Palestine od njene borbe kroz oružane oblike otpora, intifade, do međunarodnog legitimiteta i međunarodnog priznanja od većine zemalja Ujedinjenih nacija.

Anticipirajući buduće procese u izgradnji trajnog i održivog mira na Bliskom istoku i zaokruživanju državnosti Palestine, ukazao je na moguće prepreke i izazove koji će se pojaviti na putu potpune normalizacije odnosa Izraela i Palestine i izgradnje stabilnog mira na Bliskom istoku.

Ambasador BiH u Norveškoj Nedim Makarević je kazao kako je ovo pitanje izuzetno bitno na globalnom nivou, ali i da se isto ispoljava djelimično i kroz emigrantsku krizu u BiH koja svakim danom postaje sve veći problem u domovini.

Akos.ba

Akos.ba pratite putem aplikacije za Android i društvenih mreža Facebook | Instagram | Twitter.

Top