Vijesti iz svijeta

Beograd: Žene u crnom protestovale ispred Ambasade Mijanmara

Organizacija Žene u crnom održala je danas akciju ćutanja u crnini ispred Ambasade Mijanmara u Beogradu kako bi ukazala na zločine nad Rohinjama u toj zemlji, javlja Anadolu Agency (AA).

Skup je obezbeđivala policija, a učesnici su držali transparente sa natpisima na srpskom, engleskom i mijanmarkom – “Stop genocidu nad Rohinjama”, “Stop ubijanju Rohinjana”, “Žene u crnom protiv rata; Beograd” i transparent sa fotografijom predsednice Mijanmara San Suu Kyi (San Su Ći) i natpisom “Gde ti je savest”.

Jedna od učesnica držala je zatvoreni kišobran narandžaste boje, koji simbolizuje boju budizma, a to što je zatvoren simbolizuje da ne štiti ljude.

Predstavnik Žena u crnom Miloš Urošević rekao je novinarima da akcijom žele da ukažu da su Rohinjani meta državnog progona, da je najmanje 1.000 ljudi ubijeno u Mijanmaru i najmanje pola miliona potražilo spas u Bangladešu.

“Zahtevamo da vlast učini sve kako bi se progon završio”, rekao je Urošević i dodao da zahtevaju da Suu Kyi vrati Nobelovu nagradu jer “ne čini ništa kako bi zaustavila progon”.

On je dodao da zahtevaju da Međunarodni krivični sud pokrene istragu o zločinu.

Akos.ba

Povezani članci

Back to top button