Vi ste ovdje
Home > Vijesti > Vijesti iz svijeta > Beograd: Žene u crnom obilježile 21. godišnjicu genocida u Srebrenici

Beograd: Žene u crnom obilježile 21. godišnjicu genocida u Srebrenici

Aktivistkinje nevladine organizacije “Žene u crnom” održale su danas u centru Beograda scensku akciju ćutanja i stajanja u crnini kako bi obilježile 21. godinu genocida u Srebrenici.

Koordinatorka “Žena u crnom” Staša Zajović navela je da je cilj akcije solidarnost i saosjećanje sa žrtvama genocida, ali i poruka građanima Srbije da je neophodno da se distanciraju od počinjenog genocida i da se pridruže njihovom saosjećanju.

“Državi Srbiji poručujemo da je neophodno da što prije usvoji Rezoluciju o genocidu u Srebrenici, jer bi time napravila diskontinuitet s politikom zločina prethodnog režima, jer će taj teret nositi sve dok ne napravi radikalan raskid na svim nivoima”, kazala je Zajović.

Ona je ocijenila i da je zabrinjavajuće što od genocida nijedna vlast “nije smogla snage i političke volje da prizna genocid u Srebrenici”.

Žene na crnom su u centru Beograda nosile transparente “Nikad nećemo zaboraviti genocid u Srebrenici”, “Odgovornost” i “Solidarnost”, kao i broj 8.372, što je broj ljudi stradalih u genocidu.

Akos.ba

Akos.ba pratite putem aplikacije za Android i društvenih mreža Facebook | Instagram | Twitter.

Top