Vi ste ovdje
Home > Vijesti > Vijesti iz svijeta > Beograd: Potpisan ugovor o rekonstrukciji puta Novi Pazar-Tutin

Beograd: Potpisan ugovor o rekonstrukciji puta Novi Pazar-Tutin

put novi pazar tutin
Ugovor o rekonstrukciji državnog puta Novi Pazar-Tutin potpisan je danas između Vlade Srbije i turske kompanije “Tasyapi”, a riječ je o dionici puta dugačkoj 22,5 kilometra i vrijednosti 24 miliona eura, javlja Anadolu Agency (AA).

Komercijalni ugovor koji je potpisan između Vlade Srbije, Javnog preduzeća “Putevi Srbije” i kompanije “Tasyapi” obuhvata izradu plana detaljne regulacije, projektne dokumentacije i izvođenje radova na rekonstrukciji tog državnog puta.

Ministrica građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture Srbije Zorana Mihajlović istakla je da je riječ o 22,5 kilometara puta, vrijednosti 24 miliona eura, od čega se 80 odsto finansira iz kredita, a 20 odsto iz budžeta Srbije.

“Mislim da je važno za ovaj dio Srbije, za više od 150.000 ljudi, pitanje sigurnosti, ali i bržeg protoka ljudi i robe”, kazala je.

Upitana o izgradnji auto-puta Beograd-Sarajevo, Mihajlović je navela da je za Srbiju taj auto-put važan, jer je “praktično jedini dio puta koji nedostaje Srbiji”.

Komentarišući sveukupne odnose Srbije i Tuske, ministrica je rekla da su odnosi zaista više nego dobri, te da je činjenica da turske kompanije otvaraju kompanije u onim djlovima Srbije gdje mnogi ne bi otvorili.

“Očekujem da ti odnosi i dalje budu stabilni, te da ih Srbija razvija sa svima”, rekla je.

Ministar trgovine, turirzma i telekomunikacije Srbije Rasim Ljajić naveo je da je “malo ko vjerovao da će se taj put ikada napraviti, jer se deset godina o ovome i piše i priča i nikada nažalost nijedan metar tog puta nije rekonstruisan”.

“Ovaj put znači život, prije svega za građane Tutina, opštine koja je jedna od najsiromašnijih i vjerujem da će značiti novu perspektivu za sve stanovnike”, rekao je Ljajić, dodavši da je na toj dionici puta izgubilo život stotine ljudi, zbog čega je važna njegova rekonstrukcija.

Ambasador Turske u Beogradu Tanju Bilgic kazao je da se sada počinje sa ovim projektom, te da postoji još jedan veliki projekat auto-put Beograd-Sarajevo.

“Ovo je prvi korak, nadam se da ćemo uspjeti u tom drugom koraku”, kazao je ambasador, izrazivši očekivanje da će kompanija “Tasyapi” uspješno završiti ovaj projekat.

On je rekao i da je TIKA do sada uložila oko 20 miliona dolara u Sandžak, te da ima još dosta projekata rekonstrukcije.

Akos.ba

Akos.ba pratite putem aplikacije za Android i društvenih mreža Facebook | Instagram | Twitter.

Top