Vi ste ovdje
Home > Vijesti > Vijesti iz zemlje > Beograd: Ilija Jurišić pravosnažno oslobođen optužbi za “Tuzlansku kolonu”

Beograd: Ilija Jurišić pravosnažno oslobođen optužbi za “Tuzlansku kolonu”

Apelacioni sud u Beogradu pravosnažno je oslobodio pripadnika policije BiH Iliju Jurišića optužbi za ratni zločin, jer nije bilo dokaza da je naredio napad na kolonu vojnika JNA u Tuzli 1992. godine, javlja Anadolu Agency (AA).

Apelacioni sud u Beogradu je saopćio u petak da je pravosnažno oslobodio pripadnika policije BiH Iliju Jurišića optužbi za ratni zločin.

Tom odlukom preinačena je prvostepena presuda Odeljenja za ratne zločine Višeg suda u Beogradu kojom je Jurišić osuđen na 12 godina zatvora.

U obrazloženju odluke Apelacioni sud je naglasio da je prvostepeni sud presudu donio na osnovu pogrešno i nepotpuno utvrđenog činjeničnog stanja, zbog čega bi ova presuda morala biti ukinuta, ali nakon što je u u ovom predmetu prvostepena presuda već ukidana, Apelacioni sud je bio imao obavezu da samostalno presudi.

Apelacioni sud je nakon ocjene i analize izvedenih dokaza, donio odluku da nije bilo neposrednih dokaza da je Jurišić izvršio krivično djelo za koje je optužen.

“Dokazanost navoda iz optužnice Tužilaštva za ratne zločine su ostali na nivou sumnje”, navodi se u obrazloženju odluke Apelacionog suda.

Jurišić je 2013. godine po drugi put osuđen na 12 godina zatvora zbog optužbi da je izvršio ratni zločin upotrebom nedozvoljenih sredstava borbe.

Tužilaštvo za ratne zločine teretilo je Jurišića da je suprotno dogovoru o mirnom povlačenju između SRJ i BIH kao dežurni operativnog štaba stanice sigurnosti Tuzla naredio napad na kolonu vojnika JNA koja se povlačila iz kasarne Husinska buna 15. maja 1992. godine.

Jurišić je u nekoliko navrata negirao krivicu, ističući da mu je “savjest mirna i obraz čist”. Naveo je također da nije bio starješina i da ni o čemu nije mogao samostalno donositi odluke.

Poslije ukidanja prve presude Jurišić je u oktobru 2010. godine pušten da se brani sa slobode.

Akos.ba

Akos.ba pratite putem aplikacije za Android i društvenih mreža Facebook | Instagram | Twitter.

Top