Vi ste ovdje
Home > Obrazovanje i odgoj > Kutak za ženu > Belma Čorbo – fotograf i grafički dizajner

Belma Čorbo – fotograf i grafički dizajner

Belma Čorbo polahko, ali sigurno, postaje ime u svijetu fotografije i grafičkog dizajna

Oblasti u kojima još uvijek nekako dominiraju muškarci su s Belmom zasigurno bogatije za još jednu kreativku. Ono što je posebno interesantno je da je Belma „free lancer“. Kakve mogućnosti pruža free lancing i kako se Belma u svemu snalazi kao majka troje djece, pročitajte u našem intervjuu.

Divithana: Možete li se ukratko predstaviti čitateljkama Divithane? Ko je Belma Čorbo?

Prije sedam godina, prvo kao hobi, a vrlo brzo i profesionalno, počela sam se baviti fotografijom i grafičkim dizajnom. Rođena sam u Sarajevu 10. aprila 1977. godine. Nakon završene osnovne i srednje škole u Sarajevu, studirala sam na Pedagoškoj akademiji.

Ponosna supruga i  majka troje djece; djevojke i momka tinejdžera i male djevojčice od 6 godina, ovu ulogu smatram svojom glavnom i najvažnijom ulogom u životu. Svakodnevni angažman oko domaćinstva i odgoja djece ne ostavlja mnogo vremena za druge aktivnosti. Taman kada sam mislila da mi fali još jedan sat dnevno, odlučila sam da dio vremena od 24 sata posvetim sebi. Pored obaveza prema  suprugu, djeci, domaćinstvu, protkanih izvršavanju Allahovih svakodnevnih propisa, počela sam krasti vrijeme za sebe.

belma 2

Divithana: Počeci su uvijek najteži. Kako je to kod Vas išlo? Šta Vam je dalo podstrek da nastavite sa fotografijom?

Kombinacija računara i tehnologije s jedne,  i umjetnosti, s druge strane, za mene je bio savršen spoj. Prvobitno sam koristila foto aparat skromnih mogućnosti, pa sam vrijednim učenjem photoshop vještina pokušavala  nadomjestiti  taj segment. Prelazak na kvalitetnu fotografsku opremu bio je “vjetar u krila” mojoj ljubavi prema fotografiji.  S obzirom da nisam  imala mogućnost ocijeniti kvalitet svog rada, bojažljivo sam počela da ga pokazujem na internetu, prvo svojim prijateljima i onim najbližim, očekujući sugetije i kritike, ali… Komentari su bili zaista van mojih očekivanja. Krajem prošle godine stigao mi je mail koji je otvorio nova vrata mog angažmana u svijetu fotografije. Američka nevladina organizacija “Izvor Centar” ponudila mi je mogućnost da svoj rad prezentujem na izložbi fotografija pod nazivom “Moje Sarajevo” u okviru aukcijske izložbe s ciljem skupljanja sredstava  za obnovu škola u Maglaju nakon jesenjih poplava. Moram naglasiti da je to za mene bila ogromna čast  a informacija da je jedna od mojih fotografija izabrana za drugo mjesto u kategoriji nagrade publike , te predložena za gostovanje u Berlinu  na novoj izložbi sličnog karaktera, bila mi je potvrda  o vrijednosti mog rada.

Svaki momenat slobodnog vremena koji provedem sa svojom porodicom u prirodi koristim da pokušam uhvatiti momenat i stvoriti novu fotografiju.

Divithana: Kako je bavljene fotografijom utjecalo na Vaš lični razvoj?

Fotografija  je bila način da „napunim baterije“ kako bi imala snage i volje da obavljamo sve dnevne obaveze i aktivnosti.  Shvatila sam da je to način da razvijem kreativnost, pa sam lakše dolaziti do rješenja određenih problema u životu. Shvatila sam  da je to bio ključan faktor za svoj osobni razvoj. Vrlo često  se neki ljudi niti nakon 20 godina ne promijene, u smislu da ostanu na istoj intelektualnoj razini, pričaju o istim stvarima i nemaju nikakve interese. Drugim riječima nisu se intelektualno ni emocionalno razvili. Bavljenje ovim hobijem bio je  jedan od načina da se intelektualno i duhovno razvijem  kao osoba.

belma2Divithana: Bavite se i grafičkim dizajnom. Primijetila sam zanimljive radove na Vašoj facebook stranici, ali i još zanimljivije klijente. Kakve mogućnosti pruža “free lancing”?

Uporedo sa bavljenjem fotografijom  sam počela da istražujem svijet grafičkog dizajna i shvatila da mi se kao suprugi i majci, vezanoj za kuću uz internet konekciju, pružaju velike mogućnosti na tržištu rada iz obasti grafičkog dizajna.

Kombinacija programa za grafičko crtanje, moje ljubavi prema umjetnosti, ali  i uporna vježba  bili su prava kombinacija. Za relativno kratko vrijeme moje ilustracije, dizajni logotipa i ostali angažmani iz oblasti grafičkog dizajna,  postali su reprezentativni na mnogim “free lance” dizajnerskim sajtovima širom svijeta. Tako je moj hobi postao način da inspirišem i druge u bavljenju ovom aktivnošću, ali i da zaradim neki džeparac za sebe.

Nadam se da će mi se u budućnosti pružiti mogućnost da se dalje usavršavam iz oblasti fotografije i grafičkog dizajna, ali i da će mi se eventualno pružiti mogućnost da svoje znanje prenesem i na druge.

belma 5

Divithana: Koji su Vaši najveći uspjesi? Za koje radove ste se najviše vezali?

U oblasti fotografije, tu su nagrada publike na jednoj izložbi kao što sam već spomenula, a zatim I informacija da su moje tri fotografije trenutno uvrštene u foto galeriju prestižnog italijanskog modnog časopisa VOUGE. http://www.vogue.it/en/photovogue/Profilo/e3e66681-ddd2-4b4f-850c-aeb94848a67b/User

Kada trebam govoriti o free lancingu iz oblasti fotografije, onda govorim o porfolijima svojih fotografija na par prestižnih svjetskih stock sajtova, gdje izlažem i prodajem autorska prava za korištenje mojih fotografija u časopisima i web sajtovima . Posebno sam ponosna kada primijetim da se veliki broj mojih fotografija Sarajeva koristi kao reklamni materijal za sarajevo kao turističku destinaciju, naručito na sajtovima turskih i hrvatskih turističkih agencija: http://www.tatilbudur.com/yurtdisi-tur/saraybosna-turu-vizesiz-her-gun-hareket-3-gece-pegasus-havayollari-ile.html

http://www.kupime.hr/ponuda/tri-dana-u-sarajevu/5259

Moji glavni foto modeli su moja djeca. Njihove fotografije takođe često nađem na sajtovima širom svijeta. Posebna mi je čast bila vidjeti svoju stariju kćerku, koja već tri godine s ponosom promoviše i nosi hidžab, na naslovnici singapurskog časopisa i sajta koji se trudi da promoviše vrijednosti islama kod mladih:https://www.facebook.com/REYHGROUP/photos/pb.328231233974995.-2207520000.1422867830./513316302133153/?type=3&theater.

Što se tiče oblasti grafičkog dizajna, to su mnogobrojni uspješno završeni projekti. Neki odnjih su logo za Institut za prirodne resurse Indije, Udruženje stomatologa iz Birmingema, i veliki broj manjih ili većih svjetskih firmi. Tu su se našli mala slastičarna iz Francuske, psihoterapeutkinja iz Kanade, marketinška firma iz Amerike, ured koji nudi pomoć pri organizaciji iz Amerike, Firma za konsalting iz Istanbula, i mnoge druge.

S domaćeg tržišta rada, tu je jedna pčelarija iz visokog, fitnes centar iz Sarajeva, a ono na šta sam posebno emotivna je udruženje “Trun dobra” koje takođe nosi moj logo:https://www.facebook.com/groups/400894700000706/

Više Belminih radova možete pronaći na: Belma ART

 

divithana.com

Akos.ba pratite putem aplikacije za Android i društvenih mreža Facebook | Instagram | Twitter.

Top
PHP Code Snippets Powered By : XYZScripts.com