Vi ste ovdje
Home > Ekonomija > Belgija: Katolički univerzitet u Louvain-u pokrenuo studije iz Islamskog bankarstva

Belgija: Katolički univerzitet u Louvain-u pokrenuo studije iz Islamskog bankarstva

Škola menadžmenta Katoličkog univerziteta u Louvain-u u Belgiji je prva koja će pokrenuti univerzitetske diplome iz oblasti islamskih finansija. Kursevi, koji će se izvoditi u asocijaciji sa Islamskom tržišnom savjetodavnom organizacijom iz Brisela, započet će u apriliu u Belgiji i Luksemburgu.

 

Škola menadžmenta i Islamska tržišna savjetodavna organizacija na zajedničkoj pres-konferenciji, rekle su da je islamsko bankarstvo postalo važan dio internacionalnog bankarskog sistema i da je najbrže rastuća komponenta internacionalnog bankarstva.

Islamske investicije i financijaski tokovi dostupni u zemljama zaljeva i Aziji razvijaju ovu industriju. Ovaj segment se razvija 50% brže nego cijela bankarska industrija na nivou nekoliko osnovnih bankarskih tržišta. Islamska bankovna industrija je prešla granicu od 2 triliona američkih dolara.

Na trećem mjestu u svijetu za razvoj islamskih finansija, Luksemburgška pozicija zahtjeva visok nivo izvršnih mogućnosti u tom sektoru. Smještena u centru Evrope, Belgija je dom za mnoge najcjenjenije internacionalne kompanije i institucionalna predstavništva. U zadnjoj dekadi, belgijske vlasti i aktivnosti institucija pokazuju interese prema zemljama zaljeva zbog toga što je mediteransko i muslimansko tržište u porastu.

Luksemburg i Belgija teže da budu prepoznatljivi akteri u islamskim finansijama, fondu i islamskoj ekonomiji.

Profesor i dekan na katoličkom Univerzitetu, Michel De Wolf, kaže, „Škola menadžmenta nudi  vrhunske kurseve i visoko specijalizirane opcije bazirane na naprednim istraživanjima. Škola menadžmenta je poslovna škola pri Univerzitetu koji je jedan od najstarijih u Evropi, koji nudi proučavanja koje se oslanjaju na više različitih znanstvenih disciplina kao i multikulturalna iskustva.

Profesor Laurent Marliere, šef Islamske tržišne savjetodavne organizacije kaže: „Od svog nastanka, islamske finansije su postale fenomen svjetskih razmjera i čvrsti stub finansijske industrije. Razvija se 50% brže nego cijela bankarska industrija na nivou nekoliko osnovnih bankarskih tržišta.“

Profesor Marliere dodaje: „Ovom inovativnom brendu novog vremena nedostaje kompetentnog i talentovanog ljudskog kadra. Ova univerzitetska diploma cilja bankare, finansijske menadžere, advokate, računovođe i revizore.“

http://www.kuna.net.kw/ArticleDetails.aspx?id=2426403&Language=en

Izvor: kuna.net.kw

Za Akos.ba preveo: Eldin Hota

Akos.ba pratite putem aplikacije za Android i društvenih mreža Facebook | Instagram | Twitter.

Top