Vijesti iz zemlje

Bejtu-l-mal: Povratnici i povratnički život

Od vremena završetka agresije i povratka muhadžira na svoja ognjišta Islamska zajednica je u Bejtu-l-malu uspostavila Fond isključivo namijenjen pomoći povratničkoj populaciji.

Zajednička briga i emanet pripadnika, ali i organa i ustanova Islamske zajednice je pružiti pomoć koja će povratnicima olakšati i omogućiti bolje uslove za život na prostoru cijele BiH, a posebno entiteta RS.

Stoga je cilj Fonda da putem različitih akcija pomoći socijalno ugroženim kategorijama u povratničkim džematima i medžlisima ohrabri povratnike i podsjeti ih da nisu sami i zaboravljeni.

Zekat pripada samo siromasima i nevoljnicima, i onima koji ga sakupljaju, i onima čija srca treba pridobiti, i za otkup iz ropstva, i prezaduženim i u svrhu na Allahovom putu, i putniku namjerniku. Allah je odredio tako! A Allah sve zna i mudar je. (Et-Tevbe, 60)

Kontinuirano se izdvajaju sredstva za nabavku prehrambenih artikala i odjeće, organizira se pružanje medicinskih usluga bolesnim licima, a humanitarnim akcijama pruža se ruka spasa osobama u stanju potrebe i iznemoglim na području povratničkih džemata. Sve te i druge aktivnosti i inicijative sprovode se u koordinaciji sa imamima koji djeluju na tim područjima, navodi se u Biltenu Ureda za zekat “Bejtu-l-mal”.

Iz ovog Fonda se izdvajaju sredstava i za nabavku poljoprivrednih mašina i sjemena za sjetvu. Posebna sredstva se usmjeravaju za prijevoz i smještaj učenika slabijeg imovinskog stanja te za kupovinu učila i potrebnog školskog pribora radi lakšeg i kvalitetnijeg praćenja nastavnog procesa. Iz Fonda se sufinansira nabavka i podjela bajramskih paketića mališanima u povratničkim džematima širom naše domovine.

Projektima pomoći povratnicima Islamska zajednica pokazuje zavidan nivo senzibiliteta spram povratničke populacije koja je nerijetko izložena sistemskoj diskriminaciji.

Iz ovog Fonda pomaže se 140 džemata u 52 povratnička medžlisa.

(Preporod.info)

Povezani članci