Vi ste ovdje
Home > Vijesti > Vijesti iz zemlje > Behram-begova medresa: 22 hafiza plod su rada muhafiza Mirnesa Spahića

Behram-begova medresa: 22 hafiza plod su rada muhafiza Mirnesa Spahića

Od 35 hafiza koliko je promovirala Behram-begova medresa od obnavljanja svog rada dvadeset i dvoje je izveo hafiz Spahić, i po tome je apsolutno prvi u BiH

Razgovarao: Alem Dedić

 

Kada spomenete ime Mirnesa Spahića, profesora kiraeta (učenje Kur’ana) u Behram-begovoj medresi u Tuzli odmah vam naumpada njegov angažman na polju hifza (učenje Kur’ana napamet). Od 35 hafiza koliko je promovirala Behram-begova medresa od obnavljanja svog rada dvadeset i dvoje je izveo hazif Spahić, i po tome je apsolutno prvi u BiH. Pored toga, još troje njegovih učenika spremaju se za izlazak pred Rijasetovu komisiju za hifz. A nije tako bilo u nedavnoj prošlosti. Hafiz Spahić za naš portal priča kako je, dolaskom u Tuzlu 1996. godine zatekao samo dvojicu hafiza.

Hafiz Mirnes Spahić prisjeća se u razgovoru za novovrijeme.ba svojih medresanskih dana te plodonosnog doba hifza u Gazi Husrev-begovoj medresi. Priča hafiz kako je taj period od osamdesetih do devedesetih godina prošlog stoljeća bio jako uspješan te je svaka generacija iznjedrila po dva-tri hafiza. I sam hafiz Spahić naučio je napamet Kur’an u četvrtom razredu medrese. Tad ih je bilo četverica u njegovoj generaciji. Međutim, nakon nekoliko godina povećavao se broj hafiza iz njegove generacije, tako da ih danas ima trinaest.

Hafiz Spahić ističe jako težak i mukotrpan put kojeg mladi budući hafiz treba proći. Na tom putu jako je važna podrška roditelja i muhafiza, mentora. “Ključ uspješnog muhafiza jeste što on mora biti na raspolaganju 24 sata. Desi se da kandidat bude spreman i ima potrebu da ga preslušaš uveče, to može biti ujutro, u podne, može biti kada si slobodan, ili kada si na odmoru. Ne treba muhafizu biti teško odvojiti pola sata da presluša kandidata kako bi on sebe rasteretio i posvetio se učenju novih stranica. Tako da je on, muhafiz na neki način i učitelj, i muhafiz, i odgajatelj i psiholog“, govori hafiz Spahić.

Na naše pitanje odakle tolika snaga, volja, izdržljivost, jer rad muhafiza iziskuje dosta vremena, truda, strpljenja, a s druge strane tu su i druge obaveze, redovan posao, porodica, prijatelji hafiz Spahić odgovara da je presudna ljubav prema Kur’anu i osjećaj predodređenosti za tu misiju. “Iz te želje, iz te ljubavi Allah, dž.š., mi olakšava, On mi daje snagu, jednostavno da se i ja nekad sam pitam odakle mi ovolika snaga, odakle mi vrijeme da i pored toga imam vremena i za svoju porodicu, za svoje prijatelje itd. Allah zaista pomaže“, kaže Spahić.

 

Opširnije na portalu Novo vrijeme:

Akos.ba pratite putem aplikacije za Android i društvenih mreža Facebook | Instagram | Twitter.

Top