Ekonomija

BBI VIP Business Club: Tešanj kao primjer uspješne sredine za razvoj biznisa

BBI banka i BBI VIP Business Club u saradnji sa Privrednom komorom FBiH, PK RS – Područnom privrednom komorom Doboj, Agencijom za razvoj Općine Tešanj-TRA i Udruženjem poslodavaca Tešanj – Jelah, Biznis centar, danas su u Tešnju organizovali okrugli stol na temu „Kako povećati konkurentnost privrede Tešnja, Teslića, Doboja, Maglaja i Usore – internacionalizacija poslovanja, razvojne šanse, pronalazak investitora i otvaranje novih tržišta“.

„Došli smo u Tešanj da porazovaramo sa našim partnerima, predstavnicima privrede, da čujemo njihova stajališta, da vidimo kako možemo da produbimo naše poslovne odnose, da izgradimo dodatne i ojačamo naše partnerske odnose“, rekao je Nermin Oprašić, rukovodilac odjeljenja za velike klijente i sindikacije BBI banke.

Dodao je da je cilj okruglog stola da se „zajedničkim snagama predstavimo što kvalitetnije na predstojećem Sarajevo Business Forumu“.

“Smatramo da imamo dosta toga da čujemo i naučimo od privrednika regije Tešanj. Zahvaljujem se svim prisutnim koji su se danas odazvali ovakvom jednom skupu“, naglasio je Oprašić.

O mogućnostima i potencijalima regije Tešnja govorio je Edin Jabandžić, član Upravnog odbora Udruženja poslodavaca Tešanj-Jelah, Biznis centar.

„Zahvalio bih se BBI banci na organizaciji ovakvog skupa i na ovako jednoj dobroj ideji. Mi uistinu mislimo da u Udruženju upravo radimo ovo što je danas tema okruglog stola i istakao bih da je internacionalizacija ono na šta se svi moramo fokusirati“, rekao je Jabandžić.

Srećko Stojaković, direktor Privredne komore RS Područne komore Doboj izjavio je da je današnja tema interesantna zbog toga što je ona obuhvata razne aspekte kojima se pokušava pomoći našoj privredi da budu konkurentna preduzeća kao i sam poslovni ambijent.

Danas su svoje uspješne priče prezentovale kompanije AP Attelier, Koteks, Bio Šamp, GMC Usora, B&M Commerce, Pobjeda Tešanj i Madi.

Prof Dr. Ismar Alagić je predstavio izvozne aktivnosti naše zemlje sa posebnim akcentom na privredu Tešnja, ističući kvalitet odnosa uvoza i izvoza, nove izvozne proizvode i nova tržišta na kojima se pojavljuju proizvodi iz Tešnja. Kao jedan od pokazatelja uspješnosti razvoja privrede Tešnja je rast ukupnog obima spoljnotrgovinske razmjene, koji je udvostručen u periodu od 7 godina.

U sklopu današnjeg okruglog stola prezentirana je i nova on-line platforma http://sbf.talkb2b.net za promociju kompanija, poslovnih projekata i dogovaranje poslovnih (B2B) sastanaka sa potencijalnim partnerima i saradnicima koja je dostupna putem web stranice www.sarajevobusinessforum.com .

Ova platforma je izvrsna prilika da svi registrovani učesnici postave on-line profile svojih kompanija i potencijalne projekte,te direktno pogledaju liste registrovanih učesnika i prijave se za B2B sastanke.

Današnjem Okruglom stolu prisustvovao je predstavnik Abu Dhabi Islamic Bank g. Mohammed Azab, koji zastupa privatne investitore iz ove bogate zemlje. Gospodin Azab je doputovao u BiH sa namjerom da se upozna sa potencijalima za ulaganje koje će direktno prezentirati svojim klijentima kako bi njihov dolazak na Sarajevo Business Forum polučio što bolji efekat.

Akos.ba

Povezani članci

Back to top button