Vijesti iz zemlje

Banjaluka: Položen kamen temeljac za ponovnu izgradnju džamije Arnaudije

Božija je milost bila da je nama bilo suđeno da obnovu ove džamije preuzmemo na sebe i, ako Bog da, mi ćemo je i obnoviti, izjavio je Adnan Ertem, generalni direktor Direkcije vakufa Republike Turske danas u Banjaluci na svečanosti povodom polaganja kamena temeljca za izgradnju džamije Arnaudije, javlja Anadolu Agency (AA).

Senaid Zajimović, direktor Vakufske direkcije Islamske zajednice u Bosni i Hercegovini, u obraćanju prisutnima na svečanosti istakao je da je ovo najznačajnija svečanost u okviru manifestacije Dani vakufa u BiH.

“Posebno mi je drago što danas imamo priliku postaviti kamen temeljac jedinoj neobnovljenoj džamiji u Banjaluci i to na Dan grada Banjaluke. Mislimo da je to najbolji mogući poklon na današnjem obilježavanju Dana grada”, rekao je Zajimović.

Prema njegovim riječima, Banjaluka i njeni predstavnici pokazuju da je ona multietnički grad. Zajimović je potom čestitao na ponovnom povratku Arnaudije ovom gradu.

“Ovo je važan dan i za Banjaluku i za nas”, rekao je nakon pozdrava okupljenim vjernicima i građanima Adnan Ertem, generalni direktor Direkcije vakufa Republike Turske.

– Ertem: Obnavljanjem bogomolja, obnavljamo mir i razumijevanje –

“Islam znači mir. Vjerujem da ćemo ponovnom izgradnjom objekata srušenih u ratu pomoći uspostavljanju mira i spokoja u ovom mjestu. Pored toga što ćemo obnoviti bogomolju, mi ćemo obnoviti mir, ljubav, razumijevanje među ljudima”, kazao je Ertem.

Cjelovitost i prosperitet Bosne i Hercegovine za Tursku su oduvijek bili od velike važnosti, poručio je u obraćanju Haldun Koc, ambasador Republike Turske u Bosni i Hercegovini.

“Mi ove projekte realiziramo imajući u vidu cijelu BiH. Izgradnja ovakvih objekata jeste jedna od stvari kojima ulažemo u našu zajedničku budućnost. BiH je jedan od najljepših primjera multikulturalnog života i u tom smislu je veliki značaj bogomolja. Ponosan sam i sretan što sam danas u Banjaluci na Dan grada i što prisustvujem ponovnoj izgradnji ovog objekta”, rekao je Koc i čestitao Banjalučanima Dan grada i poželio da se projekat obnove Arnaudije što prije realizira.

Osman Kozlić, muftija banjalučki, podsjetio je da je prije više od godinu dana bivši ambasador Turske u BiH na ovom lokalitetu pitao koga planiraju da obnovi ovu džamiju.

“Bio sam slobodan i kazao da mi nećemo dati nikome da obnovi Arnaudiju osim vama, jer smatramo da je ova džamija isto kao i Ferhadija i duhovno i kulturno i istorijsko naslijeđe svih nas u BiH, ali i turskog naroda. Mi u Islamskoj zajednici smo sretni što je osvanuo ovaj dan i što će uskoro, ako Bog da, početi obnova”, rekao je Kozlić.

Naglasio je da se ovim zaokružuje obnova objekata od posebnog značaja, i to će “sigurno pomoći našoj boljoj budućnosti i svi mi želimo da se završi svaka božija kuća, hram, u našoj domovini BiH, uključujući i pravoslavni hram u Mostaru i da nakon njihovih obnova krenemo u obnovu naših međususjedskih odnosa”.

Svečanosti su prisustvovali i reisu-l-ulema Islamske zajednice u Bosni i Hercegovini Husein efendija Kavazović, nekoliko desetina vjernika, kao i imami i predstavnici medžlisa Islamske zajednice.

– Kavazović: Naše bogomolje govore o nama –

“Nadamo se da će obnova i obnoviti odnose među ljudima”, kazao je Kavazović, dodavši “i da naše bogomolje govore o nama”.

“Naše bogomolje su imale i teških trenutaka, a Arnaudija je opomena da može biti zloupotrijebljen čovjek, ali ne i narod”, rekao je Kavazović.

Reis IZ-a u BiH u obraćanju je naglasio da se prema svim bogomoljama treba odnositi s poštovanjem.

Kavazović je poručio da nema drugog osim puta jednih ka drugima i da “njega moramo izgraditi, popločati” dodajući da su prijatelji iz Turske pomogli izgradnju i Ferhadije i mnogih drugih objekata u BiH.

“Bosanske džamije su evropske džamije. Evropljani trebaju znati da imaju svoje džamije, one su izgrađene rukama naših ljudi i one pripadaju Evropi”, rekao je Kavazović te dodao da džamije moramo čuvati.

Kavazović je dodao kako “Bog kuša ljude, da vidi ko će bolje postupiti, oni koji su srušili Arnaudiju loše su postupili, a ovi koji će je izgraditi dobro će postupiti”.

Ovom prilikom uručene su i zahvalnice Adnanu Ertemu, Senaidu Zajimoviću, Haldunu Kocu, Huseinu Kavazoviću, kao i domaćinu Osmanu Kozliću.

Muhedin Spahić, glavni imam banjalučkog Medžlisa, istakao je da su u toku radovi na tri džamije u Banjaluci i Čelincu dok su ostale džamije obnovljene i otvorene.

Program je započeo učenjem odlomaka iz Kur’ana, a na kraju, pred samo polaganje kamena temeljca, proučena je dova.

Vakufska direkcija Islamske zajednice u BiH je putem svog partnera Direkcije vakufa Republike Turske osigurala neophodna vakufska sredstva za finansiranje radova ponovne izgradnje džamije Arnaudija, jedine neobnovljene i neizgrađene džamije u Banjaluci nakon rata u BiH. Njenom ponovnom izgradnjom Islamska zajednica će u potpunosti okončati realizaciju obnove i ponovne izgradnje svih u ratu porušenih džamija u Banjaluci.

S obzirom na to da je Arnaudija džamija, koja se nalazila na popisu Svjetske baštine UNESCO-a, u potpunosti srušena 7. maja 1993. godine, projektom je predviđena njena ponovna izgradnja, a u skladu sa uputstvima i instrukcijama Komisije za očuvanje nacionalnih spomenika BiH. Osim izgradnje džamije, projektom je predviđeno i vanjsko uređenje sa svim elementima, ogradni zid, kao i izgradnja turbeta.

Nakon ponovne izgradnje, izgled Arnaudije bit će identičan ranijem.

Arnaudiju je u periodu Ferhat-paše Sokolovića, sagradio 1595. godine, njegov ministar finansija Hasan Deftedar, u Donjem Šeheru u Banjaluci.

Akos.ba

Povezani članci

Back to top button