Vi ste ovdje
Home > Kultura i tradicija > Istaknuti Bošnjaci > Banjalučko muftijstvo organizira prvi simpozij o životu i djelu Nerkeza Smailagića

Banjalučko muftijstvo organizira prvi simpozij o životu i djelu Nerkeza Smailagića

Banjalučko muftijstvo organizator je Prvog simpozija Mnogodimenzionalnost islama u djelu i životu Nerkeza Smailagića, koji će biti održan u Hotelu Bosna, u četvrtak 17. decembra 2015. godine, sa početkom u 10.00 sati. Na Simpoziju će sudjelovati brojni naučni autoriteti iz Bosne i Hercegovine i Regiona, a cilj ovoga skupa je da se kroz niz naučnih radova valorizira Smilagićevo djelo.

– U decembru ove godine napunit će se tri decenije od smrti Nerkeza Smailagića. Organizacijom Simpozija o njegovom djelu želimo ukazati na svijetle primjere u našoj povijesti, koji poput Nerkeza Smailagića, daju doprinos identitetu Bošnjaka. Narod koji želi imati stabilnu i izvjesnu budućnost mora čuvati vrijednosti iz prošlosti. Upravo ovakvi događaji potvrđuju da smo kao narod već dostigli visok stupanj zrelosti, kazao je predsjednik Organizacionog odbra za organizaciju Simpozija dr. Osman-ef. Kozlić, banjalučki muftija.

Nerkez Smailagić rođen je 1927. godine u Banjoj Luci, odakle 1947. godine odlazi na Pravni fakultet u Sarajevu, gdje je 1951. godine kao odličan student izabran je za asistenta na predmetu Historija političkih doktrina. Dvije godine kasnije odlazi u Francusku gdje završava specijalističke studije iz savremenih političkih doktrina na Visokoj školi za političke nauke u Parizu.

Na Pravnom fakultetu u Sarajevu 1955. nastavlja raditi kao asistent, a predmet njegovog naučnog interesiranja su bili pravo, politička filozofija, povijest kultura i civilizacija.

Interesovanje za filozofiju, sociologiju, političku filozofiju vodi ga do katedre za sociologiju na Filozofskom fakultetu u Sarajevu gdje radi kao asistent do 1962. godine kada odlazi u Zagreb i počinje raditi na Fakultetu političkih nauka u Zagrebu. Ovdje će nastati njegova najznačajnija djela.

Bio je ugledni univerzitetski nastavnik, autor, prevodilac i publicist vrijednih knjiga s područja pravno-političkih .badoktrina, filozofije, kulture, civilizacije, povijesti, islamologije.

Prevodio je sa francuskog, njemačkog, engleskog i talijanskog jezika. Na pravnom fakultetu u Ljubljani doktorirao je 1976. godine. Iz bogatog stvaralačkog opusa izdvojit ćemo samo neka djela: „Uvod u Kur'an“, „Leksikon islama“, „Historija političkih doktrina“, „Klasična kultura islama“… Također, preveo je značajna djela evropskih i svjetskih mislilaca i filozofa.

Organizator Simpozija je Islamska zajednica u BiH i Muftijstvo Banjalučko, a Pokrovitelji su Kancelarija reisu-l-uleme IZ u BiH Husein-ef. Kavazovića, i Kabinet potpredsjednika RS mr. Ramiza Salkića.

bir.ba

Akos.ba pratite putem aplikacije za Android i društvenih mreža Facebook | Instagram | Twitter.

Top