Historija i tradicija

Banjalučki boj: Prisjećanje na pobjedu bosanskog inata

Jula 1737. godine, na bosanskim su se granicama ponovo pojavili vojnici Habsburške Monarhije. Bio je to uvod u dvogodišnji austro-osmanski rat.

Biti mala zemlja, a imati mnogo neprijatelja, usud je s kojim se teško nositi. Teško je naći i zemlju poput Bosne i Hercegovine koja se kroz svoju povijest, sa takvom srčanošću i žrtvom, borila i odbranila protiv brojno daleko nadmoćnijih vojski i kao takva, za mnoge od njih, ostala nedosanjan san.

A bosanski narod, koji je stoljećima živio u njenim skromnim granicama i vrlo rijetko preduzimao osvajačke pohode, kad bi se našao pred iskušenjem opstanka svoje domovine i sebe u njoj uvijek je nalazio načina da snove svojih progonitelja pretvori u noćnu moru. Kad je 1697. godine prodirući dolinom rijeke Bosne do Sarajeva princ Eugen Savojski harao i palio što god mu se našlo na putu, dok na koncu u plamenu nije ostavio i sam šeher, činilo mu se da je sa njim u ovu zemlju došao i njen kraj. A nije. Četiri decenije kasnije, 1737. godine, na bosanskim su se granicama ponovo pojavili vojnici Habsburške Monarhije. Bio je to uvod u dvogodišnji austro-osmanski rat.

Više na portalu Al Jazeere.

Povezani članci