Vi ste ovdje
Home > Vijesti > Vijesti iz zemlje > Banja Luka: Veći broj autobusa sa vjernicima i gostima stigao pred Ferhadiju

Banja Luka: Veći broj autobusa sa vjernicima i gostima stigao pred Ferhadiju

Nešto manje od sat vremena prije početka svečane ceremonije otvorenja novoobnovljene Ferhat-pašine džamije u Banja Luci, na plato na kojem će biti upriličena svečanost, počeo je pristizati nešto veći broj autobusa sa vjernicima i gostima, javlja Anadolu Agency.

Prema procjeni organizatora i policije, očekuje se oko stotinu autobusa koji će dovesti vjernike i goste, koji će se potom odvesti ne nepoznatu lokaciju, jer je tako odlučeno iz sigurnosnih razloga.

Otvorenju Ferhadije prisustvovat će oko 10.000 ljudi.

Ferhadija ili Ferhat-pašina džamija otvara svoja vrata tačno 23 godine nakon što je srušena. Njena obnova je počela prije 15 godina.

Prilikom pokušaja postavljanja kamena temeljca, 7. maja 2001, izbili su neredi u kojima je nekoliko stotina vjernika koji su prisustvovali napadnuto, a od posljedica povreda nekoliko dana kasnije preminuo je Murat Badić iz Cazina.

Ferhadiju je izgradio posljednji bosanski sandžakbeg i prvi beglerbeg Ferhad-paša Sokolović 1579. godine. Ona je 1950. godine proglašena kulturnim spomenikom BiH, a potom je uvrštena i na UNESCO-ovu listu svjetske baštine.

Početkom rata u BiH, 7. maja 1993, Ferhadija je minirana i srušena, a potom su njeni ostaci bačeni na obližnju deponiju i u jezero blizu Banjaluke.

Među najvećim donatorima njene obnove su Turska agencija za saradnju i koordinaciju (TIKA), koja je izdvojila oko dva miliona KM, institucije Republike Srpske, koje su dale preko milion KM, te mnogobrojni donatori i vakifi.

Akos.ba

Akos.ba pratite putem aplikacije za Android i društvenih mreža Facebook | Instagram | Twitter.

Top
PHP Code Snippets Powered By : XYZScripts.com