Vi ste ovdje
Home > Vijesti > Dijaspora > Bajram u Sisku uz Vispakovu Zlatnu džezvu na gradskoj šetnici

Bajram u Sisku uz Vispakovu Zlatnu džezvu na gradskoj šetnici

U organizaciji MIZ Sisak u ponedjeljak, 26.6.2017. sa početkom u 20:00 sati u gradu Sisku, bit će organizovano obilježavanje Bajrama na tzv. sisačkoj šetnici, koji ovaj način žele podijeliti bajramsku radost, bajramski ugođaj i kulturu bajramovanja sa sugrađanima, prijateljima, školskim i radnim kolegama.

Sisčanke i Sisčani će imati priliku povodom Bajrama popiti pravu bosansku kahvu iz najveće džezve na svijetu koja je ušla u Ginisovu knjigu rekorda, zapremine od 650 litara kahve i 8000 fildžana. Nezaobilazna je i degustacija bosanske baklave, a pripremljen je i kulturno-umjetnički program uz izvedbu sevdalinki i narodnih gradskih pjesama. Ovakav način obilježavanja Bajrama izraz je trajnog prijateljstva i otvorenosti prema svim ljudima dobre volje, a posebno prema Sisčanima, dobrim i dragim ljudima otvorenog srca i duše za sve ljude.

Naša želja je bila da napravimo jedan iskorak više u gradu u kojem smo započeli graditi Islamski kulturni centar, u gradu u kojem od 40-50 hiljada stanovnika, živi oko 1500-2000 muslimana, dominantno Bošnjaka te da obilježimo po prvi put Bajram u samom centru grada, na tzv. sisačkoj šetnici.

Uz prethodnu dozvolu, suglasnost pa i pokroviteljstvo Grada Siska na čelu sa gradonačelnicom, želimo sa našim sugrađanima, Siščanima i Siščankama podijeliti bajramski ambijent, ugođaj i kulturu bajramovanja na način da će moći popiti kahvu iz najveće džezve, degustirati bosansku baklavu i uživati u zvucima sevdalinki pa i ilahija u centru grada. Sisak će biti prvi  grad u Hrvatskoj koji će na takav način obilježiti Bajram. Već imamo podršku mnogih prijatelja i lokalnih medija u tome, hvala Bogu“, izjavio je glavni imam Alem ef. Crnkić za portal Akos.ba.

Za Akos.ba piše: Adela Kukić

Akos.ba pratite putem aplikacije za Android i društvenih mreža Facebook | Instagram | Twitter.

Top